Pešić na panelu UN: Odnos Vlade prema „Vijestima” je za svaku kaznu

Đukanović je posljednjih godina znao da opisuje kao “monstrume”, “pacove” i “neprijatelje države”
3366 pregleda 6 komentar(a)
Pešić na panelu UN-a, Foto: Media-diversity.org
Pešić na panelu UN-a, Foto: Media-diversity.org
Ažurirano: 26.09.2019. 07:34h

Ukoliko se budu uvodile sankcije vladama koje ne poštuju medijske slobode, prve na listi bi trebalo da budu vlade zemalja zapadnog Balkana, a primjer je način na koji se crnogorska ophodi prema “Vijestima”.

To je na panelu “Medijske slobode: Globalna odgovornost”, koji je juče održan na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, poručila izvršna direktorica londonskog Instituta za medije i različitosti Milica Pešić.

Panel u Njujorku predvodila je specijalna izaslanica Velike Britanije za slobodu medija Amal Kluni, a među glavnim panelistima bili su generalna direktorica UNESCO-a Odri Azule, sudanski premijer Abdala Hamdok, britanski ministar Tarik Ahmad i iransko-američki novinar Džejson Rezaian.

Direktorica Instituta je njih, ali i ostale učesnike panela, pozvala da obrate pažnju na slučaj Crne Gore, navodeći da su “Vijesti” klasičan primjer kako se guše medijske slobode a da je riječ o mediju koji ima najpouzdanije informacije u državi.

“Najveći problemi su politički lideri, koji ih optužuju da su pacovi, koji ih optužuju da su mafija”, kazala je između ostalog Pešić, dodajući da protiv nezavisnih medija stalno pokreću i tužbe. “To košta i vremena i novca te medije, kao što su male ‘Vijesti’.”

Predsjednik Milo Đukanović poznat je po čestim verbalnim napadima na nezavisne medije i dio civilnog sektora koji kritikuje rad vlasti. Tako je ranije poručio da su nezavisni mediji dio “medijske mafije”.

Novinare je posljednjih godina znao da opisuje kao “monstrume”, “pacove” i “neprijatelje države”, navodi se, između ostalog, u izvještaju međunarodne organizacije “Hjuman rajts voč”. Zanimljivo je da se Đukanović juče takođe nalazio u Ujedinjenim nacijama, gdje je držao govor na Samitu lidera UN o održivom razvoju.

Direktorica Instituta sa sjedištem u Londonu Milica Pešić navela je da se “Vijesti” suočavaju i sa problemom koji se tiče reklamiranja, jer državne institucije se uglavnom reklamiraju u vlasti bliskim medijima.

Međutim, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, v.d. direktora Direktorata za multilateralne poslove Veljko Milonjić, kazao je, između ostalog, na istom panelu da zvanična Podgorica ima otvorene razgovore o stanju u medijima, i da se govorilo i o problemima i o prozivkama.

“Važno je da se vodi rasprava”, kazao je Milonjić u Njujorku, napominjući da je Crna Gora najdalje otišla u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom i da je posvećena izgradnji zakonodavnog okvira, uz kontrolu međunarodne zajednice.

“Vlada nastoji da razumije probleme sa kojima se suočavaju mediji, posebno u vrijeme ekonomske krize,” kazao je on, dodavši da je podrška države u posljednjih 10 godina u ovoj oblasti iznosila sedam miliona eura.

Amal Kluni predložila je juče mjere u cilju zaštite novinara koji su na meti prijetnji, a uključuju i ciljane sankcije zemljama i sistem viza za progonjene novinare.

Rezaian: U ovoj zgradi su i moji tamničari

Svijet postaje sve neprijateljskiji nastrojen prema novinarima i zaposlenim u medijima, pa je prošla godina bila jedna od najpogubinijih sa najmanje 99 ubijenih, gotovo 350 privedenih a 60 otetih novinara širom svijeta, saopšteno je na panelu “Medijske slobode: Globalna odgovornost”.

Čelnica UNECSO-a kazala je da je od jula stradalo 13 novinara. “Sloboda muškaraca i žena zavisi od slobode njihovih medija i novinara. Na nama pada da se postaramo da je 21. vijek doba ove slobode”, kazala je Azule.

Novinar “Vašington posta” koji je godinu i po proveo u zatvoru u Iranu, iransko-američki novinar Džejson Rezaian, kazao je da mnoge vlade svjesno guše slobodu izražavanja.

“Dok sjedimo ovdje jutros, moji tamničari su takođe u ovoj zgradi. Druge vlade koje su ubijale novinare su takođe u zgradi”, kazao je. Kao odgovor na apel generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša upućenom svim vladama da brane medijske slobode, Velika Britanija i Kanada pokrenule su globalnu kampanju kojom se zalažu za medijske slobode a povećavaju troškovi za one koji pokušavaju da ih ograniče.

Na panelu je, između ostalog, pokrenuta Koalicija za medijske slobode. Među zemaljama koje su dio koalicije je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz MVP, i Crna Gora.

Bonus video: