Marković: Svi osim kriminalaca da žive spokojno u Crnoj Gori

"Od rukovodilaca službi bezbjednosti zahtijevam da obezbijede funkcionisanje bezbjednosnog sektora, beskompromisnu zaštitu države i svakog pojedinca", kazao je predsjednik Vlade
5541 pregleda 21 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da su službe bezbjednosti u našoj istoriji bile prve na braniku mirnog sna crnogorskih građana i da su odigrale nekada značajnu, a nekada i presudnu ulogu u očuvanju unutrašnje stabilnosti Crne Gore, kao i da se danas suočavaju sa kompleksnim bezbjednosnim izazovima za čije rješavanje su neophodna nova znanja i nove tehnologije.

„Vlada je veoma svjesna da samo kadrovski i tehnološki osposobljene bezbjednosne službe mogu adekvatno odgovoriti tim izazovima i neće šteđeti niti zakidati na stvaranju najboljih mogućih uslova za funkcionisanje policije. Naprotiv", rekao je Marković na Kolegijumu Uprave policije.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, ocijenio da je je konstituisanjem Uprave policije kao samostalnog državnog organa, stvoren institucionalni okvir koji je dao vidljive rezultate i u borbi protiv organizovanog kriminala; i na planu sprečavanja najtežih krivičnih djela, ili otkrivanja počinilaca onih zločina koji nijesu mogli biti spriječeni; na polju borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala; pa sve do sigurnijeg i bezbjednijeg saobraćaja na našim putevima.

„Koristim ovu priliku i da svim našim policajcima poručim da, prilikom obavljanja svoje dužnosti, uvijek imaju na umu nešto što je ustanovljeno još prije više od sto godina, prvim policijskim pravilnikom u Knjaževini Crnoj Gori: da se 'nikad oporo i na uvredljiv način' ne odnose prema građanima“, poručio je Marković.

Ocijenio je, kako se dodaje saopštenju Vlade, da je posljednjih godina značajno unaprijeđen odnos uzajamnog povjerenja između policajca i građanina o čemu, kako je rekao, govore rezultati svih istraživanja. Ipak, dodao je i da se na tome "mora stalno raditi”.

„Moja poruka rukovodnoj strukturi službi bezbjednosti veoma je jasna: od vas zahtijevam da obezbijedite funkcionisanje bezbjednosnog sektora u skladu sa potrebama i očekivanjima građana Crne Gore; da beskompromisno zaštitite prije svega državu ali isto tako i svakog pojedinca koji je ugrožen kriminalnim aktivnostima; riječju, da svi osim kriminalaca u Crnoj Gori žive spokojno”, rekao je Marković na Kolegijumu Uprave policije.

Bonus video: