"Pobjednički duh” vodi pisca u Savjet RTCG

Bivši novinar “Pobjede” proslavio se knjigama sa hvalospjevima o Milu Đukanoviću
212 pregleda 3 komentar(a)
Goran Sekulović, Foto: YouTube
Goran Sekulović, Foto: YouTube
Ažurirano: 07.03.2018. 06:44h

Jedan od autora knjige “Premijer pobjedničkog duha” Goran Sekulović, koji je prije 21 godinu hvalio viziju Saveza komunista Crne Gore i premijera Mila Đukanovića, juče je predložen za člana Savjeta RTCG.

Njegovu knjigu 1996. izdala je Vlada Crne Gore u 1000 primjeraka, a na njenom čelu je bio Đukanović.

Ukoliko Skupština potvrdi predlog Administrativnog odbora, on će u ime NVO zamijeniti Gorana Đurovića razriješenog po anonimnoj prijavi, koju je procesuirao Agenciji za sprečavanje korupcije upravo taj skupštinski Odbor.

Sekulović je, kako je ranije objavljeno, od Ministarstva prosvjete dok je na njegovom čelu Slavoljub Stijepović dobio 300 eura “zbog teškog materijalnog stanja”. Na spisku iz 2014. su bili i Nikola Fabris, Vladimir Keković, pojedini direktori škola.

On juče nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

Sekulovića je predložila 181 NVO organizacija, dok 56 nije imalo validna dokumenta. U NVO su nezvanično tvrdili da je za njega lobirao DPS. Među onima koji su ga podržali najviše je fitnis organizacija i lovačkih društava. O kakvim je asocijacijama riječ CRNVO, čiji je kandidat Radoš Mušović odbijen, nije uspio da provjeri jer je Skupština odbila da im dozvoli uvid u dokumenta.

Predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Luiđ Škrelja kazao je juče da ne zna zašto nevladinim organizacijama nije odobren uvid u dokumentaciju predlagača kandidata za člana Savjeta Javnog servisa.

CRNVO je ranije saopštio da im sekretar Skupštine Crne Gore nije dozvolio uvid u dokumentaciju jer je u toku postupak izbora člana.

“Ovaj odbor je uvijek radio transparentno, ali morate znati da po Zahtjevu za slobodan pristup informacijama odlučuje sekretar, a ne Administrativni odbor”, kazao je Škrelja.

I “Vijesti” su tražile uvid u dokumenta za članove Savjeta, i takođe su odbijene za aktuelnog kandidata..

Akcija za ljudska prava juče je poručila da je Ustavni sud u prilici da pokaže ima li Crna Gora u ustavnoj žalbi djelotvorni pravni lijek protiv odluka Skupštine. Podsjetili su da su Đurović, Darko Ivanović i reditelj Nikola Vukčević podnijeli žalbe Ustavnom sudu jer im je Skupština, nezakonitim razrešenjem, prekršila Ustavom zaštićena prava. “Sporovi koje vode su važni jer se u njima vodi pravna borba za zaštitu osnovnog načela da u pravnoj državi ni većinska politička volja ne može da opravda nezakonito postupanje”, navodi HRA.

Damjanović umjesto Ivanovića

Administrativni odbor juče je odlučio da predloži profesora i novinara Budimira Damjanovića za člana Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM).

On će najvjerovatnije zamijeniti Darka Ivanovića, koji je iz Savjeta AEM-a riješen skupštinskom većinom prošle godine zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije. Sve to nakon anonumne prijave koji je ovaj odbro proslijedio ASK.

Iako je kandidata Građanske alijanse (GA) Zoran Vujičića podržala jedna NVO više nego profesora Damjanovića, Administrativni odbor je izabrao drugog kandidata jer je imao mnogo više iskustva u oblasti medija.

On je ranije bio urednik nikšićkog magazina “Reflektor”.

Bonus video: