"IZBOR I DALJE NETRANSPARENTAN"

HRA: Sudski savjet pod pritiskom javnosti počeo da poštuje propise

"Sudski savjet je danas odložio intervjuisanje jednog kandidata za mjesto predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću"
811 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Foto: HRA
HRA, Foto: HRA

Poslije krivične prijave koju su Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Institut alternativa (IA) podnijele 13. septembra protiv članova i članica Sudskog savjeta, zbog načina na koji su sproveli izbor 10 kandidata za sudije osnovnih sudova u julu ove godine, Sudski savjet je danas poštovao propise prilikom intervjuisanja kandidata za funkcije predsjednika osnovnih sudova u Danilovgradu, Nikšiću i Bijelom Polju i sudije Viših sudova u Bijelom Polju i Višeg suda za prekršaje Crne Gore, saopšteno je iz HRA.

Iz ove NVO navode da izbor predsjednika sudova i dalje ostaje nedovoljno transparentan.

"Jer Sudski savjet ne objavljuje programe rada koje podnose kandidati za tu funkciju, zbog čega je HRA izjavila žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Sudski savjet je danas odložio intervjuisanje jednog kandidata za mjesto predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću. Odluke o izboru predsjednika osnovnih sudova u Danilovgradu i Bijelom Polju biće donijete i objavljene naknadno", saopšteno je.

Za izbor predsjednika sudova u Danilovgradu i Bijelom Polju prijavili su se kandidati kojima bi, kako je saopšteno, u slučaju izbora na funkciju, to bio treći mandat na mjestu predsjednika istog suda. 

"HRA smatra da je to protivno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama koji u čl. 42, st. 1 kaže: “Isto lice može biti birano za predsjednika istog suda najviše dva puta”. Prethodno je sudija Predrag Krstonijević podnio tužbu Upravnom sudu kojom je i po tom osnovu osporio izbor Branka Vučkovića 8. put za izbor predsjednika Osnovnog suda u Kotoru. Smatramo da bi Upravni sud u javnom interesu morao hitno da odluči po toj tužbi", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas