Inženjer Dragojević je trpio mobing

Prvostepenu presudu sudije podgoričkog Osnovnog suda Branislava Lekovića potvrdilo je vijeće sudija Višeg suda u sastavu - predsjednice Vjere Šljivančanin i članova Ognjane Boljević i Miodraga Pešića
5309 pregleda 0 komentar(a)
Dosuđeno mu je 3.000 eura zbog mobinga: Dragojević, Foto: Luka Zeković
Dosuđeno mu je 3.000 eura zbog mobinga: Dragojević, Foto: Luka Zeković

Viši sud potvrdio je prvostepenu presudu da je inženjer Milisav Dragojević pretrpio mobing radeći u Željezničkom prevozu (ŽPCG) i dosuđenu odštetu od 3.000 eura.

Prvostepenu presudu sudije podgoričkog Osnovnog suda Branislava Lekovića potvrdilo je vijeće sudija Višeg suda u sastavu - predsjednice Vjere Šljivančanin i članova Ognjane Boljević i Miodraga Pešića.

“Po ocjeni ovog suda prvostepeni sud je pravilno odlučio na izrečeni način, o čemu pobijana presuda sadrži jasne i valjane razloge o odlučnim činjenicama, koje u potpunosti prihvata i ovaj sud i na iste upućuje žalioce. Jer, imajući u vidu zakonsku definiciju mobinga, da bi se neko ponašanje identifikovalo kao mobing, nije dovoljno samo da se dešava na radu ili u vezi sa radom, da se ponavlja i da ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta zaposlenog, već da to ponašanje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor, pa je zaključak i ovog suda da postupanje odgovornih lica tuženog u spornom periodu u odnosu na tužioca... predstavlja zlostavljanje na radu”, navodi se u presudi Višeg suda.

Oni su u presudi ponovili Lekovićevo obrazloženje da je Dragojević pružio dokaze kojima je učinio vjerovatnim da je nad njim izvršeno zlostavljanje od strane poslodavca i zaposlenih, dok tuženi nije dokazao da takvog ponašanja nije bilo.

Sud zaključuje da je Dragojević trpio zlostavljanje na radnom mjestu, nakon iznošenja u javnost stavova o nepravilnostima u radu Željezničkog prevoza i stanju vozova.

On je “Vijestima” rekao da sada postoji sudska praksa u predmetima zlostavljanja na poslu i da se nada da će to ohrabriti druge da pokrenu sporove protiv svojih poslodavaca.

“Novčani iznos nije bitan, već da ova presuda može pomoći svima, koji osjećaju da su zlostavljani na poslu, da to i dokažu”, kazao je Dragojević. Njega je u postupku zastupao advokat Nikola Bulatović.

Osnovni sud u Podgorici, pravosnažnom presudom ranije je poništio nezakonitu odluku Željezničkog prevoza, na osnovu koje je Dragojević bio privremeno udaljen sa posla od jula do oktobra 2014. i disciplinski kažnjen tromjesečnim odbijanjem 20 odsto zarade zbog iznošenja u javnost navodno neistinitih i štetnih navoda za poslovanje i ugled Željezničkog prevoza. Dragojeviću je Agencija za sprečavanje korupcije, u avgustu 2016. godine, obezbijedila status zviždača.

On je, u međuvremenu, otišao u penziju.

Bonus video: