Odvezena mašina sa Bukovice: Je li Hydra odustala od gradnje mHE?

"Pobjeda!!! Bukovica će slobodno teći! Bukovica je spasena za našu djecu - naše unuke - za sve nas. Hvala svima koji su branili i odbranili Bukovicu!!!"
11084 pregleda 14 komentar(a)
Rijeka Bukovica, Foto: Facebook/Aleksandar Dragićević
Rijeka Bukovica, Foto: Facebook/Aleksandar Dragićević
Ažurirano: 06.10.2019. 13:15h

Mašina kojom je probijan pristupni put do rijeke Bukovice odvezena je jutros, saopštio je "Vijestima" jedan od čuvara rijeke Bukovice Mihailo Bulatović.

On je kazao da je bio na mjestu gdje je konzorcijum Hydra MNE započela pripremne radove na izgradnji mini hidroelektrane i da su ga obavijestili da će druga mašina biti odvezena za par dana.

Jedan od osnivača građanske inicijative "Dalje nećeš moći" i aktivista Koalicije za održivi razvoj Aleksandar Dragićević, na Facebooku je naveo da su dobili informaciju da investitor odvozi mašine sa Bukovice.

"Pobjeda!!! Bukovica će slobodno teći! Bukovica je spasena za našu djecu - naše unuke - za sve nas. Hvala svima koji su branili i odbranili Bukovicu!!!", napisao je Dragićević

Čuvari Bukovice, do sredine juna, stražarili su ispred mašina konzorcijuma "Hydra MNE" koji je na toj rijeci, nakon dobijene koncesije, počeo izgradnju dvije male hidroelektrane (mHE).

Danonoćna straža ukinuta je nakon što ih je posjetila ministarske ekonomije Dragica Sekulić, koja je naredila da se sve aktivnosti oko gradnje mHE na Bukovici prekinu do konačne odluke Vlade i zamolila Bukovičane da prekinu sa protestima.

Sekulić je u Šavnik je došla tek nakon što su čuvari Bukovice najavili radikalizaciju protesta.

Prije toga, prvi čovjek Opštine Mijomir Vujačić odbijao je da posjeti čuvare rijeke, tvrdeći da ne ide tamo gdje je politika.

Bukovičane je tokom ljetošnjeg protesta posjetio i briselski parlamentarac i visoki funkcioner evropskih Zelenih Tomas Vajs, koji je sa te rijeke poručio da se ona mora sačuvati i da podržava proteste za njen spas.

Konzorcijum “Hydra MNE” koji je na 27 godina dobio koncesije na vode Bukovice, u vlasništvu je Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Bonus video: