Mladi da ne odlaze, već da se bore za bolji život u CG

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević istakla je da su više puta apelovali da se podaci prikupe, ali da po tom pitanju nije do sada ništa učinjeno
771 pregleda 3 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa jučerašnje konferencije, Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori i dalje ne postoji evidencija koliko je mladih napustilo državu, njihov položaj u društvu nije na zavidnom nivou, a i oni se moraju potruditi da se to promijeni, jer su uglavnom neaktivni.

Pored toga, neophodno je i da postoji stambena politika za mlade - da država omogući da mogu da kupe nekretninu, jer zbog malih prihoda većina to ne može da priušti.

To su zaključci konferencije “Aktiviraj me! - Mladi u Crnoj Gori-perspektive i izazovi”, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa Direktoratom za mlade Ministartstva sporta, u EU info centru u Podgorici.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević istakla je da su više puta apelovali da se podaci prikupe, ali da po tom pitanju nije do sada ništa učinjeno.

Generalni direktor Direktorata za mlade Nenad Koprivica potvrdio je da evidencija ne postoji, ali smatra da se pitanjima mladih u Crnoj Gori pristupa na odgovoran način, odnosno da se brojni resori u Vladi bave time.

On je istakao da u parlamentu sada ima najviše mladih poslanika, koji mogu da zastupaju njihove interese, kao i da na mjestu gradonačelnika ima nezanemarljiv broj njih.

Pokretač kampanje “Necu da idem” (#nećudaidem) Vuk Vujisić pozvao je mlade da se bore za bolje uslove, istakavši da ako ne mogu da svoju egzistenciju riješe u Crnoj Gori, a to mogu da učine u inostranstvu, onda to treba da urade.

“Podaci govore da većina onih koji odlaze u inostranstvo to rade u potrazi ‘trbuhom za kruhom’”, navodi Vujisić.

Istakao je da je 38 odsto mladih nezaposleno, ali da je zvanično taj procenat manji.

“Jer ako je neko prijavljen na Zavodu za zapošljavanje, a aktivno traži posao, ne vodi se kao nezaposleno lice. Odatle razlika u podacima”, naveo je Vujisić.

Izvršni direktor firme MARLEQ Milo Radulović je istakao da mladi moraju da budu aktivni, moraju da apliciraju, traže posao, a ne da ništa ne rade po tome pitanju.

Bonus video: