Srpski nacionalni savjet: Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena gotovo sva prava

Iz SNS-a su rekli da u kontinuitetu obavještavaju instituciju Zaštitnika o navedenim problemima, ali da je bez obzira na korektna mišljenja i preporuke očigledan nedostatak moći Ombudsmana da adekvatno sankcioniše očiglednu diskriminaciju i utiče na njeno otklanjanje
744 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Srpski nacionalni savjet
Sa sjednice, Foto: Srpski nacionalni savjet

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, čak i ona koja je srpski narod imao kao viševjekovni konstituent crnogorske države, ocijenili su predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta (SNS).

Predsjednik SNS Momčilo Vuksanović i sekretar Đorđe Brujić razgovarali su sa zamjenicom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja obavlja funkciju ombudsmana, Zdenkom Perović i zamjenikom za oblast zaštite od diskriminacije Sinišom Bjekovićem.

Predstavnici Savjeta su istakli da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava.

“Ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševjekovni konstituent države”, ukazali su Vuksanović i Brujić.

Iz SNS-a su rekli da u kontinuitetu obavještavaju instituciju Zaštitnika o navedenim problemima, ali da je bez obzira na korektna mišljenja i preporuke očigledan nedostatak moći Ombudsmana da adekvatno sankcioniše očiglednu diskriminaciju i utiče na njeno otklanjanje.

To se, kako su naveli, konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika Skupštini Crne Gore, Vladi i Vrhovnom sudu da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom uspostave garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma.

Oni su ukazali da je sličan slučaj i sa preporukom Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava da bez odlaganja preduzme mjere i radnje na izvršenju odluke o raspodjeli novca za projekte koje je podržao Upravni odbor te organizacije.

SNS je tražio da se ta mišljenja i preporuke obnove i da se insistira na njihovoj primjeni.

Posebno su, kako je saopšteno, potencirana identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sledećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara, što je od izuzetnog važnosti za identitetska pitanja srpskog naroda.

SNS je naglasio da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala, ili gotovo ne postoji, “što očigledno pokazuje odnos aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi”.

Bonus video: