Krši li Pajović zakon iz Kine?

Pozitivna postoji na papiru, ovlašćeni zastupnik je bivši lider, a to ne dozvoljava propis o vanjskim poslovima
13837 pregleda 47 komentar(a)
Nakon podrške DPS-u, pošao u diplomate: Pajović i Đukanović, Foto: Filip Roganović
Nakon podrške DPS-u, pošao u diplomate: Pajović i Đukanović, Foto: Filip Roganović

Ambasador Crne Gore u Kini i Indoneziji i nekadašnji lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović ponosan je što je u januaru 2016. njegova partija glasala u korist Demokratske partije socijalista i pomogla da DPS sa Milom Đukanovićem na čelu zadrži vlast. On je to kazao “Vijestima”, odgovarajući na pitanja da li kao ambasador krši zakon time što se u državnim registrima vodi kao ovlašćeno lice za zastupanje Pozitivne.

“Jako sam ponosan na glasanje i odluku koju je Pozitivna Crna Gora donijela u Skupštini 27.01.2016. I uvijek ću biti, gdje god bio i šta god u životu radio”, rekao je on “Vijestima”.

Pajović je ostavku na mjesto predsjednika Pozitivne podnio prije tri godine. Javnosti nije bilo poznato i da je zvanično napustio stranku, a u registru političkih partija vodi se kao ovlašćeno lice za njeno zastupanje. Prema Zakonu o vanjskim poslovima, diplomata ne može biti član organa političke stranke.

Iz Ministarstva vanjskih poslova “Vijestima” su kazali da je Pajović na dužnost ambasadora u Kini stupio 15. juna 2018. i da je u oktobru 2016. podnio ostavku “na stranačke funkcije”. Nisu komentarisali to što je ambasador i ovlašteno lice političke partije.

Pajović je jedan od osnivača Pozitivne i bivši predsjednik stranke. Nakon što njegova partija nije ostvarila parlamentarni status na izborima prije tri godine, podnio je ostavku na tu funkciju. Tada je rekao da će do “redovnog kongresa funkciju ključnog čovjeka partije” obavljati njegova zamjenica Azra Jasavić. Kongres Pozitivne nikad nije održan, a Jasavić i Pajović nisu zvanično napustili članstvo u stranci.

Pajović je tek juče “Vijestima” rekao da je uz ostavku sa pozicije lidera partije, Glavni odbor partije na sjednici 21. oktobra 2016. konstatovao njegovu ostavku i “na sve stranačke funkcije”.

Da je aktuelni ambasador Crne Gore u Kini i Indoneziji ujedno i ovlašćeno lice za zastupanje Pozitivne,”Vijestima” su kazali iz Ministarstva javne uprave (MJU) na upit o registru i aktivnim političkim partijama. Pajović je, prema podacima sa sajta Poreske uprave, u martu potpisao i finansijske izvještaje partije.

Prema podacima iz registra partija, ovlašćena lica u drugim političkim subjektima su uglavnom i lider ili visoki funkcioneri stranke.

Na pitanje zašto se i dalje vodi kao odgovorno lice stranke, kazao je da je “nadležno ministarstvo odbilo zahtjev da se upišu nove činjenice, (drugo lice za zastupanje stranke) do održavanja stranačkog kongresa”.

Rekao je i da pitanje zašto u međuvremenu nije održan kongres partije, te da li je razmatrano gašenje Pozitivne... kazao je da to nisu pitanja za njega.

Iako je partija, čiji je osnivač formalno predstavljena kao opoziciona, Pajović je, zajedno sa stranačkim kolegama Azrom Jasavić i Goranom Tuponjom omogućio DPS-u da izglasa povjerenje Vladi Mila Đukanovića 27. januara 2016. Pajović je taj potez tada pravdao zahtjevom za formiranje prelazne vlade, u koju je Đukanović javno pozvao opoziciju, kao i održavanjem stabilnosti u susret prijemu Crne Gore u NATO.

Poslanici Pozitivne obezbijedili su većinu Đukanoviću i pored poziva opozicije i SDP-a da prvo obori Vladu, a onda na ravnopravnim osnovama pregovara sa DPS-om o formiranju nove vlasti. Pregovore u ime DPS-a vodio je zamjenik predsjednika partije, sadašnji premijer Duško Marković sa tadašnjom potpredsjednicom Pozitivne Azrom Jasavić. Pet mjeseci nakon toga glasovima poslanika DPS-a, SD i manjinskih partija, Pajović je izabran za novog predsjednika Skupštine umjesto tada prvog čovjeka SDP-a Ranka Krivokapića. Na toj funkciji, Pajović je bio od juna do novembra 2016. godine.

Pozitivna Crna Gora podržala je koaliciju “Za dobro građana Podgorice - Pobjednička koalicija Milo Đukanović” i na lokalnim izborima u Podgorici u maju prošle godine. Mediji su tada objavili da na listi kandidata za odbornike nema predstavnika Pozitivne, da je dogovoreno da ta partija podrži koaliciju DPS-a, a da će se nakon izbora eventualno razgovarati oko njenog učešća u vlasti.

Nakon što je na dužnost ambasadora u Kini stupio 15. juna, 2018, u martu ove godine, Pajović je ukazom predsjednika Đukanovića, imenovan i za ambasadora u Indoneziji, na nerezidentnoj osnovi.

Nakon njegove ostavke, za vršioca družnosti u Pozitivnoj imenovana je Azra Jasavić, koju je Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights, YIHR) nedavno predložila za zaštitnicu ljudskih prava i sloboda. Kako nikad nije zvanično podnijela ostavku na funkciju u Pozitivnoj, nekadašnja poslanica te partije u Skupštini, prema Zakonu o ombudsmanu, morala bi biti diskvalifikovana kao buduća zaštitnica. U kratkom odgovoru “Vijestima” neki dan je tvrdila da nije funkcionerka i da više nije ni članica Pozitivne, ali nije i negirala pisanje “Vijesti” ni navode Instituta alternativa da je prije tri mjeseca, u julu, “obavljala javne aktivnosti upravo u ime Pozitivne”.

DPS-u se svidio za ambasadora

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike jednoglasno je podržao kandidaturu Pajovića za ambasadora na sjednici 7. maja prošle godine. Sjednicom koja je bila zatvorena za javnost, predsjedavao je Andrija Nikolić (DPS), predsjednik Odbora. Sjednici su prisustvovali i članovi Nada Drobnjak, Halil Duković, Luiđ Škrelja i Dragutin Papović – svi iz DPS-a.

Umjesto Miloša Nikolića (DPS) i Ervina Ibrahimovića (Bošnjačka stranka), na sjednici su bili poslanica Sanja Pavićević (DPS), odnosno poslanik Adrijan Vuksanović (Hrvatska građanska inicijativa). U prilog podršci Pajoviću, članovi Odbora su, kako se navodi u zapisniku, naveli da je “iskazao najveći stepen odgovornosti prema nacionalnim interesima, dajući značajan doprinos očuvanju stabilnosti Crne Gore i njene evroatlantske orijentacije”.

Bonus video: