O Sinjajevini građani da odluče na referendumu

Poslanici SNP-a podnijeli zahtjev za usvajanje Deklaracije o zaštiti Sinjajevine, ističući da zaštita životne sredine predstavlja obavezu i dužnost svih
1042 pregleda 3 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Ana Tepavčević
Sinjajevina, Foto: Ana Tepavčević

Poslanici Socijalističke narodne partije Danijela Pavićević i Srđan Milić podnijeli su Skupštini juče predlog za usvajanje Deklaracije o zaštiti prostora Sinjajevine i predložili da se o namjeni prostora na toj planini građani izjasne putem referenduma.

Vlada je u septembru odlučila da na prostoru Sinjajevine, na teritorijama opština Šavnik, Mojkovac i Kolašin, formira “vježbovno-strelišni vojni poligon” ukupne površine 7.500 hektara. Milić i Pavićević navode da bi takvo košićenje pašnjaka i šuma “nepovratno uništilo životnu sredinu i biodiverzitet na tom i okolnim prostorima”.

Predlagači podsjećaju da su različitim međunarodnim dokumentima, čija je i Crna Gora potpisnica, ekološka prava prepoznata kao osnovna ljudska prava. Dodaju i da je prema Ustavu, “Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava”, te da demokratija podrazumijeva obezbjeđivanje mogućnosti da građani, preko svojih predstavnika u parlamentu, neposredno i/ili na referendumu, učestvuju u postupku donošenja odluka o najvažnijim pitanjima koji se njih tiču na osnovu Ustava i relevantnih zakonskih akata”.

Stoga, pored ostalog, smatraju da razvoj Crne Gore mora biti utemeljen na poštovanju Ustava i volje građana.

“A zaštita životne sredine i biodiverziteta na Sinjajevina predstavlja obavezu i dužnost svih, a naročito narodnih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Skupština odbacuje bilo kakve namjere da se na prostoru planine Sinjajevina izgradi ‘vježbovno-strelišni vojni poligon’ i smatra da jedino građani na referendumu mogu donijeti pravedno rješenje o namjeni prostora...”, navodi se u predlogu.

Bonus video: