Pribilović: Crna Gora podržava institucije OEBS-a

Ministarka je kazala da bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine zakona i demokratije nema trajne stabilnosti i sigurnosti
391 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije u Tirani, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa konferencije u Tirani, Foto: Ministarstvo javne uprave

Crna Gora snažno podržava sve institucije OEBS-a, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović, navodeći da bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine zakona i demokratije nema trajne stabilnosti i sigurnosti.

Ona je, na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Tirani, rekla da je njegovanje dobre saradnje u mediteranskoj regiji veoma značajno, imajući u vidu sve veću povezanost i kompleksnost bezbjednosnih izazova i činjenicu da od bezbjednosti u zemljama OEBS-a umnogome zavisi sigurnost u toj regiji.

Pribilović je naglasila da nema trajne stabilnosti i sigurnosti bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine zakona i demokratije i dodala da Crna Gora snažno podržava sve institucije OEBS-a.

„I danas smo se okupili da pokažemo da njegovanje dobre saradnje u mediteranskoj regiji ima veliki značaj”, kazala je Pribilović na konferenciji „25. godina Mediteranske kontakt grupe: dostignuća, izazovi i buduće mogućnosti za partnerstvo“.

Ona je rekla da Deklaracija Savjeta ministara o bezbjednosti i saradnji na Mediteranu, koja je usvojena prošle godine, daje dobra politička uputstva za buduće jačanje partnerstva.

„Međutim, važno je konkretizovati uputstva iz Deklaracije poboljšavajući mehanizme saradnje sa OEBS-om”, istakla je Pribilović.

mju
Učesnici konferencije(Foto: Ministarstvo javne uprave)

Mediteranska konferencija OEBS-a 2019 posvećena je jačanju partnerstva između zemalja OEBS-a i mediteranske regije i predstavlja nastavak saradnje potvrđene potpisivanjem Deklaracije Savjeta ministara o bezbjednosti i saradnji na Mediteranu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, na konferenciji je u okviru šire političke diskusije organizovano nekoliko sjednica na visokom nivou.

Kako su naveli iz tog resora, tri posebne radne sesije bile su prilika da države učesnice OEBS-a i mediteranski partneri razgovaraju o mogućnostima za saradnju i razmjenu iskustava i dobre prakse u cilju pronalaženja odgovora na zajedničke izazove.

„Skupu prisustvuju predstavnici institucija OEBS-a i Parlamentarne skupštine OEBS, mediteranski i azijski partneri za saradnju iz zemalja 5+5, visoki predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i institucija, kao i predstavnici nevladinih organizacija države domaćina“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: