Za pola godine MMR vakcinu primilo tri hiljade djece u Podgorici

Kako navode iz Doma zdravlja Podgorica, u proteklom periodu su organizovane redovne i vanredne vakcinacije, a odziv roditelja je iz mjeseca u mjesec sve veći
102 pregleda 3 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.03.2018. 17:10h

U pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Podgorica je, zahvaljujući intenzivnoj javnoj kampanji, za pola godine MMR vakcinom vakcinisano tri hiljade mališana, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

„Organizovane su redovne i vanredne vakcinacije, a odziv roditelja je iz mjeseca u mjesec sve veći“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Dom zdravlja Podgorica nastaviti, isključivo naučnim dokazima i argumentovano, da utiče na svijest roditelja, jer je vakcinacija nezamjenjiva u zaštiti djece i cijele populacije od zaraznih bolesti.

„Vakcinacija je najvažnija preventivna mjera u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja djeteta i sveukupne populacije, što je prepoznato i Zakonom“, kazali su iz Doma zdravlja.

Kako su naveli, zahvaljujući toj preventivnoj mjeri spriječen je povratak davno zaboravljenih i teških bolesti, koje smo zbog dobrog obuhvata vakcinacijom skoro i zaboravili.

„S obzirom na intenzivnu kampanju, koja traje od avgusta prošle godine, očekujemo dalji rast procenta vakcinisane djece MMR vakcinom, što će uticati na poboljšanje kolektivnog imuniteta kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: