Đukanović: Rezultati sudstva doprinjeli razvoju i napretku države

„Postojanje i rad kompetentnih, nezavisnih, samostalnih, odgovornih i efikasnih sudova jedna je od ključnih pretpostavki kvalitetne zaštite ljudskih prava, pouzdane vladavine prava i dinamičnog institucionalnog razvoja države", kazao je predsjednik
1271 pregleda 14 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.10.2019. 10:30h

Postojanje i rad kompetentnih, nezavisnih, samostalnih, odgovornih i efikasnih sudova jedna je od ključnih pretpostavki kvalitetne zaštite ljudskih prava, pouzdane vladavine prava i dinamičnog institucionalnog razvoja države, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je uputio čestitku povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici, predsjednici Udruženja sudija Crne Gore Hasniji Simonović, nosiocima sudijske funkcije i svima zaposlenima u sudstvu.

„Postojanje i rad kompetentnih, nezavisnih, samostalnih, odgovornih i efikasnih sudova jedna je od ključnih pretpostavki kvalitetne zaštite ljudskih prava, pouzdane vladavine prava i dinamičnog institucionalnog razvoja države. Te ciljeve dostižemo u vremenu pune posvećenosti implementaciji evropskih standarda, što je jedan od ključnih uslova za napredak u procesu EU integracije i za ostvarenje ovog strateškog prioriteta naše državne politike. Sve to je jedini mogući put ka učvršćivanju osjećaja sigurnosti i povjerenja građana u sudsku vlast i državu uopšte. Samo takvo sudstvo može biti oslonac stabilnosti države i garant sigurnosti privatnom sektoru, domaćim i stranim investitorima i predstavnicima biznisa, a time i neizostavan činilac daljeg ekonomskog i demokratskog napretka našeg društva", rekao je Đukanović.

Pečat tome, dodaje on, daje moralni i lični integritet sudije, njegovo znanje, odgovornost i lojalnost državi, kao i hrabrost i odlučnost da se suprotstavi "pritiscima svih vrsta i da bez i najmanje bojazni radi kao nosilac uzvišenog i časnog sudijskog poziva, koristeći slobode i prava koje mu garantuje važeći pravni sistem."

"Rezultati koje je crnogorsko sudstvo ostvarilo u minulom periodu, posebno nakon obnove nezavisnosti, u velikoj mjeri su doprinjeli ukupnom razvoju i napretku Crne Gore, njenom prijemu u NATO i dosadašnjim uspjesima u pregovaračkom procesu sa EU“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: