Medenica: Sudstvo preduzima napore u ostvarivanju ključnog cilja u poglavljima 23 i 24

“U ovom procesu smo zbog suštinske evropske pravne tekovine i njene primjene, a ne zbog ispunjavanja obaveza u vremenskim okvirima i poštovanja birokratskih pravila"
2988 pregleda 7 komentar(a)
Stanković, Pažin i Medenica, Foto: Vuk Lajović
Stanković, Pažin i Medenica, Foto: Vuk Lajović

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je da sudstvo kao važan nosilac obaveza u ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24 preduzima napore u ostvarivanju ključnog cilja.

“U ovom procesu smo zbog suštinske evropske pravne tekovine i njene primjene, a ne zbog ispunjavanja obaveza u vremenskim okvirima i poštovanja birokratskih pravila. Zato kažemo potvrdno Da pravilima i standradima svojstvenim evropskim državama, a Ne prehvatanju testnih i privremenih rješenja radi dobijanja štrika u tabeli. U cilju zaštite legalizma tražim od vas podršku da uprkos svim izazovima na međunarodnom, ali i unutrašnjem planu nastavimo sa svim aktivnosima još žešćim tempom, jer smo se već uvjerili da je pravosudni sistem koji je osnažen evropskim standardima i objektivnim kriterijumima pouzdaniji. To je i u interesu vladavine prava onih koji traže i očekuju pravdu u Crnoj Gori”, kazala je Medenica.

Ona je ocijenila je da se često događa da tuđe mane lakše vidimo nego svoje.

“Vjerujem da smo samokritični, svjesni svojih dostignuća i spremni da usavršavamo svoja znanja. Ne dozvolimo da na nas utiču spoljašnji događaji u procesu pristupanja zajednici evropskih naroda”, kazala je Medenica.

Prema njenim riječima sudstvo se uspješno bori sa svim problemima sa kojima se susreću pravosuđa države u tranzicionim društvima.

Ona je kazala da država mora obezbijediti adekvatne preduslove za očuvanje nezavisnosti sudija, koji se prvenstveno ogledaju u zaštiti autoriteta suda i sudije, kao i obezbjeđenja njegove finansijske samostalnosti i dostojanstvenih uslova za rad.

“Istorija crnogorskog sudstva je svjedok vremena, svijetlo istine... naši prethodnici ostavili su legat kao svetu vrlinu za sve što dolazi, ali i obavezu da naše sudije budu više učeni nego snalažljivi, više poštovani nego voljeni, više obazrivi nego samopouzdani. Sudska nezavisnost je preduslov za očuvanje vladavine prava i osnovna garancija pravičnog sudjenja”, kazala je Medenica na svečanom zasijedanju održanom u Budvi povodom Dana crnogorskog sudstva.

Pažin: Sudija mora da ima dostojanstvo

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je istakao da je uloga suda ostala ista, da čitavo društvo zrači stabilnošću, rješavajući sporne, a ponekad i konfliktne situacije u društvu.

Ministar pravde je kazao da su danas drugi izazovi pred sudskom vlašću.

"Prvi je potreba da se poštuje i unapređuje etički kodeks sudija. Etika je ishidište prava , sudija mora i jeste etički utemeljen, sudija je izraz dostojanstva kao dvosmjernog procesa od suda ka građanima obratno”, kazao je Pažin.

Stanković i Pažin
Stanković i Pažin(Foto: Vuk Lajović)

Naglasio je da sudija mora da ima dostojanstvo i ono ga obavezuje da čovjeka uvijek posmatra kao krajnji cilj, a nikada kao sredstvo.

“Drugi izazov je da se na valjan način apsorbuju standardi evropskih sudova, prije svih Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde kroz sudske precedente. Vrjednosti koje su evropske su nam zajedničke, one su most za apsorbovanje precedenata evropskih sudova u naš pravni sistem, kao sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka”, naglasio je Pažin.

Bonus video: