MUP: Obrasci za pasoš do polovine novembra, hitnim slučajevima se izlazi u susret

“MUP, odnosno organizaciona jedinica zadužena za izdavanje pasoša, trenutno nije u mogućnosti da u ostavljenim zakonskim rokovima od 15 radnih dana izdaje pasoše i tako će biti do 15. novembra”, kazali sz uz MUP-a
9954 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2019. 15:54h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije u mogućnosti da do sredine novembra građanima izdaje pasoše u zakonom propisanim rokovima.

To su “Vijestima” kazali na pitanja nakon prigovora više čitalaca da ne mogu da u zakonskom roku produže ili dobiju nova putna dokumenta.

“MUP, odnosno organizaciona jedinica zadužena za izdavanje pasoša, trenutno nije u mogućnosti da u ostavljenim zakonskim rokovima od 15 radnih dana izdaje pasoše i tako će biti do 15. novembra”, kazali sz uz MUP-a.

Izuzetak su, kako su rekli, građani kod kojih postoje opravdani razlozi za hitnost u postupanju - bolest, liječenje, operativni zahvati, iznenadne obaveze van zemlje...

“Tim kategorijama se i u ovim uslovima rada, izlazi u susret i pasoši se izdaju u najkraćem mogućem roku”, kazali su iz MUP-a.

Kašnjenja u izdavanju putnih dokumenata, kako su dodali, izazvana su “neočekivanim tehničkim problemima kod autorizovanog dobavljača obrazaca”.

MUP je, kako se navodi u odgovoru, sa autorizovanim dobavljačem sklopio ugovor o nabavci obrazaca za izdavanje navedenih dokumenata 9. maja, a dobavljač je, prema ugovoru, trebalo da obrasce isporuči do 9. oktobra.

“Dobavljač je, u međuvremenu, obavijestio MUP da, iz opravdanih razloga nastalih usljed tehničkih problema, nije u mogućnosti da ispoštuje ostavljeni rok”, kazali su iz resora Mevludina Nuhodžića.

Proces reizdavanja dokumenta zbog isteka 10 godina važenja istekao je u maju prošle godine i do jula je, kako je tada saopšteno "Vijestima", zamijenjeno 79.549 pasoša.

Biometrijski pasoš, rečno je tada redakciji, ima oko 40 odsto građana.

Iz MUP-a su ranije najavili i da bi najkasnije do marta 2020. trebalo da građani dobiju nova, savremena putna dokumenta. Najavljeno je i da će novi pasoši biti jeftiniji za građane, jer je i nabavna cijena obrazaca do 50 odsto niža.

Bonus video: