Poražavajući rezultati: Građani ne vjeruju da institucije mogu da spriječe korupciju

"Tužilaštvo i policiju, koji slavodobitno predstavljaju svoje rezultate rada i bez zadrške ističu da očekuju pohvale - očigledno je da građani ipak misle drugačije”
1981 pregleda 0 komentar(a)
Predstavljenje rezultata istraživanja “Stavovi građana o zviždačima”, Foto: Miloš Rudović
Predstavljenje rezultata istraživanja “Stavovi građana o zviždačima”, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 31.10.2019. 19:13h

Čak 88 odsto građana smatra da je korupcija prisutna u crnogorskom društvu, a čak 63 odsto ispitanika da institucije ne mogu učiniti ništa da joj se efikasno suprotstave, kazala je izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković.

“Svaku ozbiljnu instituciju bi ovakvi podaci trebalo da zabrinu. Tu najprije mislim na ključne institucije koje su zadužene za borbu protiv korupcije: Tužilaštvo i policiju, koji slavodobitno predstavljaju svoje rezultate rada i bez zadrške ističu da očekuju pohvale - očigledno je da građani ipak misle drugačije”, kazala je Novaković na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja “Stavovi građana o zviždačima”.

Naglasila je da Agenciju za sprječavanje korupcije, koja ima ključnu ulogu u prevenciji, građani gotovo ne prepoznaju kao adresu kojoj bi prijavili nelegalnosti. Novaković je istakla da je pitanje zviždača apsoutno pitanje političke volje u državi da se podrže i zaštite pojedinci koji pomažu borbu protiv korupcije. Rezultati pokazuju da samo 29 odsto građana navodi da zna ko su zviždači i uglavnom ih povezuju sa licima koja prijavljuju nepravilnosti u organizacijama i društvu.

Samo 16 odsto građana je istaklo da im je poznat neki slučaj osobe koja je javno prijavila nepravilnost.

Šefica pregovaračkog tima za poglavlje 23, Marijana Laković, kazala je da su nalazi iz istraživanja pokazali da bez građana nije moguća borba protiv korupcije.

Bonus video: