Neposlušne radnike i dalje šalju da broje auta

„Vukoviću je odmah nakon odbijanja da potpiše sporni ugovor kojim se traži da zaposleni priznaju da nemaju nikakva potraživanja prema firmi po prethodnom ugovoru, poštom stiglo preporučeno pismo gdje se navodi da je preraspoređen na radno mjesto „službenik za evidenciju strukture prometa na terenu“.
4092 pregleda 0 komentar(a)
Trajekt Pomorskog saobraćaja, Foto: Siniša Luković
Trajekt Pomorskog saobraćaja, Foto: Siniša Luković

U kompaniji Pomorski saobraćaj nastavlja se aktivnost progona zaposlenih koji su članovi Nezavisnog sindikata u tom preduzeću, saopšteno je juče iz te nedavno formirane sindikalne organizacije u privatnoj firmi podgoričkih biznismena braće Dejana i Dušana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića. Pomorski saobraćaj ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi, Lepetane-Kamenari-Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj.

Iz sindikata su pojasnili da je, nakon što je nedavno predsjednik sindikata Ivan Vučinović prebačen na drugo, lošije radno mjesto kao „službenik za evidenciju strukture prometa na terenu“, i Marko Vuković koji još od 2008. u Pomorskom saobraćaju radi kao mornar na trajektima, dobio isti aneks ugovora o radu.

„Vukoviću je odmah nakon odbijanja da potpiše sporni ugovor kojim se traži da zaposleni priznaju da nemaju nikakva potraživanja prema firmi po prethodnom ugovoru, poštom stiglo preporučeno pismo gdje se navodi da je preraspoređen na radno mjesto „službenik za evidenciju strukture prometa na terenu“.

Nakon toga, protiv Vukovića je pokrenuta disciplinska mjera zbog banalnosti, a sve u cilju sa se „slomi“ sindikat. Očigledno je da se nastavlja odmazda protiv onih koji su se usudili usprotiviti se i ne potpisati sporni ugovor, a još se učlanili u sindikat“, piše u saopštenju Nezavisnog sindikata.

Ističu da radno mjesto „službenik za evidenciju strukture prometa na terenu“ ne pokriva nijedno lice u toj kompaniji u posljednjih minimum 10 godina i „očigledno je da su to kazneni poslovi namijenjeni neposlušnima“.

Radno mjesto „službenik za evidenciju strukture prometa na terenu“ je u odnosu na druga radna mjesta u Pomorskom saobraćaju u znatno lošijem položaju i najniže plaćeno.

Predsjednik Sindikata Ivan Vučinović koji je prvi prošle nedjelje odlukom menadžmenta raspoređen na to novo radno mjesto sa nižom platom, prema zamisli čelnika firme, treba da stoji na ulici u Lepetanima ili Kamenarima i da broji automobile koji ne ulaze na trajekt, već nastavljaju dalje putem okolo Kotorskog zaliva. Nezavisni sindikat se, kako su naveli, obratio Uniji slobodnih sindikata Crne Gore tražeći zaštitu svojih članova, „na šta imaju potpuno pravo, a gdje ih štite sve domaće i strane institucije i radnička prava“.

trajekt Grbalj
Ilustracija(Foto: Siniša Luković)

Zakon o radu kaže da „zaposleni i poslodavci imaju pravo da po slobodnom izboru, bez prethodnog odobrenja, osnivaju svoje organizacije i da se u njih učlanjuju, pod uslovima utvrđenim statutom i pravilima tih organizacija.

Zaposlenima se međunarodnim i domaćim pripisima jamči sloboda sindikalnog organizovanja i djelovanja, bez prethodnog odobrenja. Takođe stoji da zaposleni neposredno, odnosno preko svojih predstavnika ima pravo na udruživanje, učešće u pregovorima za zaključivanje kolektivnih ugovora, mirno rješavanje kolektivnih i individualnih radnih sporova, konsultovanje, informisanje i izražavanje svojih stavova o bitnim pitanjima u oblasti rada. naveli su iz sindikata Pomorskog saobraćaja, uz napomenu da je po važećim zakonima, ometanje rada i osnivanja sindikalne organizacije krivično djelo.

Tvrde da odmazdu kreiraju i sprovode Ban i Popović

Pored suvlasnika i izvršnog direktora kompanije Dejana Bana, radnici Pomorskog saobraćaja kao jednog od glavnih kreatora i sprovodilaca odmazde prema sindikalnim akrivistima i neposlušnim radnicima, izdavajaju finansijskog direktora Petra Popovića.

“Njegov potpis je na disciplinskoj mjeri koja je pokrenuta protiv Vukovića, kojem se na teret stavlja što tokom gužve na trajektu nije u evidenciju unio i podatak da je tada prevezeno i vozilo jednog od zaposlenih u kompaniji. Budući da zaposleni ne plaćaju trajektne kate za svoje automobile, jasno je da ovim firmi nije nanijeta nikakva šteta, ali se u ovako banalni povod koristi za obračun sa radnicima koji traže svoja prava i bune se zbog stanja u koje su dovedeni”, kazao je “Vijestima” jedan od radnika Pomorskog saobraćaja koji je insistirao na anonimnosti.

Radnici „Pomorskog saobraćaja“ u posljednje vrijeme se sve češće žale na uslove rada u toj firmi, niske plate koje im kažu, nisu povećavane još od 2008., kao i za navodno neprimjeren i despotski odnos prema njima od strarane izvršnog direktora Dejana Bana.

Sve veći broj starih radnika, posebno članova posada trajekata, napušta tu firmu i prelazi da radi za druge poslodavce, a petanest bivših i sadašnjih radnika Pomorskog saobraćaja tužilo je pred Osnovnim sudom u Herceg Novom tu kompaniju, smatrajući da ih je godinama uskraćivala za neisplaćene nadoknade za minuli rad, regres i topli obrok. Upravo zbog toga menadžment firme sada od svih ostalih zapoalnih traži da potpišu nove ugovore u radu u kojima stoji i da oni navodno, nemaju nikakvih potražživanja prema firmi iz ranijeg radnog odnosa.

Sagovornik “Vijuesti” tvrdi i da menadžment pokušava na svaki način da razbije jedistvo zaposlenih, pa je tako navodno, Ban nedavno neznatno povećao plate samo radnicima koji su jedino osposobljeni i ovlašćeni da upravljaju najvećim trajektom kompanije, brodom “Grbalj”.

Zbog veličine tog trajekta i njegovog specifičnog upravljačko-pogonskog kompleksa, samo pet aktuelnih radnika može da kao zapovjednici, upravljaju “Grbljem”, ali njih trojica bi ubrzo trebala da odu u penziju, pa menadžment fiirme povećavajući njihove i plate preostaloj dvojici kolega, pokušava da preduprijedi eventualni štrajk posade “Grblja” koji bi za Pomorski saobraćaj bila veoma nezgodan, posebno tokom gužvi u trajektnim pristaništima na Lepetanima i Kamenarima.

Bonus video: