Ilse: Vrijeme je da se u Crnoj Gori uključe zvona uzbune za zaštitu životne sredine

"Vi niste neprijatelji države, nego patriote", kazao Ilse
1979 pregleda 5 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2019. 19:13h

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, Simon Ilse kazao je da misli da je vrijeme u Crnoj Gori da se uključe zvona uzbune za zaštitu životne sredine.

On je to rekao na konferenciji "Da li će Tara preživjeti auto-put", koju organizuje NVO MANS.

On je istakao da se stvari ne kreću dobro, iako je Crna Gora otvorila poglavlje 27., poručivši civilnim aktivistima u našoj državi nijesu sami, već pripadaju globalnom zelenom pokretu.

"Vi niste neprijatelji države, nego patriote", kazao Ilse.

Direktor istraživackog centra MANS-a Dejan Milovac je istakao da predstavnici Vlade, čitavog niza institucija, odbijaju da ukrste argumente.

Milovac je kazao da su brojni podaci sa auto-put i dalje pod velom tajne, ne zna se zasto projekat košta toliko, zašto je kredit uzet u dolarima, koliko je potrošeno do sada betona, ciji standardi se primjenjuju, da li EU ili Kine.

Dejan Milovac
Sa konferencije(Foto: Savo Prelević)

Stručnjak za zaštitu prirode i životne sredine SevS Roel Slootweg je istakao da je šokiran stanjem na rijeci Tari.

"Vidio sam prelijepu prezentaciju projekta, ali kada me MANS upoznao sa stanjem na terenu, bio sam sokiran", istakao je Slootweg. On je naglasio da je Tara ozbiljan slucaj devastacije, a da je Vlada morala da obezbijedi kvalitetne informacije, jer to je jedan od prioriteta EU.

Dejan Milovac, konferencija MANS-a
Sa konferencije(Foto: Savo Prelević)

"Oni koji plaćaju porez, čijim novcem se gradi put, moraju da imaju kvalitetne informacije", kazao je on. On je istakao da je javnost morala da bude uključena u projekat, imaju pravo da znaju šta se dešava, da li utiče na životnu sredinu.

Slootweg je istakao da javnost mora da ima mogućnost da se obrati sudu, ako žele da popravi nešto.

"Tu prije svega govorim o Arhurskoj konvenciji, pravo zajednice da znaju".

On je istakao da u projekte moraju da budu uključene NVO, mediji, a da prema izvještaju EU za 2019. govori da mora da se poveća transparentnost institucija.

"Čini mi se da država ide protiv fundamentalnih vrijednosti", kazao je Slootweg.

Stručnjak za zaštitu životne sredine Maja Čolović Daul je istakla da novac za auto-put nije Kineza, nego građana Crne Gore.

"Kada uzmete kredit, da kupite kuću, to je vaš novac, vi ga vraćate", pojasnila je Čolović Daul.

Istakla je da se u Crnoj Gori olako pristupa uništavanju onoga što je najvrijednije.

"Kada se jednom nešto uradi, to se teško popravlja. Crna Gora je na putu u EU, ali propisi i direktive moraju da se primjenjuju. Iako će neko da kaže mi smo tek na putu za EU", kazala je ona.

MANS konferencija
Sa konferencije(Foto: Savo Prelević)

Naglasila je da je za monitoring zadužena Vlada, odnosno institucije Crne Gore, jer je to novac građana Crne Gore.

Ona je kazala da prije početka projekta auto-puta u CG nijesu rađene analize zemljišta.

"Kada sada izađete na teren, ne možete da poredite analize sa nečim što je ranije bilo, jer nemate podatke".

Slootweg je istakao da je tok rijeke Tare zatrpan sedimentima, materijalom i da će kada krene topljenje snijega, biće poplava.

MANS konferencija
Sa konferencije(Foto: Savo Prelević)

"Rijeka će preživjeti, ali ne na način kako mi mislimo. Odlaganjem materijala, u donjem toku će biti poplave, promijeniće se kvalitet vode, negdje će korito možda biti produbljeno", kazao je on.

Izvršna direktorica NVO Green Home Nataša Kovačević je istakla da je situacija u odnosu na prije tri godine znatno losija, Tara je još više degradirana.

"Tri godine pričamo isto, pokušavamo da dokažemo da postoji devastacija i dalje se borimo sa time da li postoji ili ne postoji. Jasno je na terenu da je Tara devastirana", kazala je Kovačević.

Izvrsni direktor NVO "Ozon" Aleksandar Perović je istakao da je neprisustvo predstavnika Vlade na današnjoj konferenciji u Podgorici, dokaz da ne žele transparentno da pričaju o projektu i da su ih NVO raskrinkale.

Bonus video: