Mugoša kupio stan od blizu 150 kvadrata

U jeku sudskog procesa koji se protiv njega vodi zbog optužbe da je oštetio gradsku kasu za 6,7 miliona eura u slučaju “Carine”, prodao jednu nekretninu, pa trgovao novu
21631 pregleda 31 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Bivši ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša kupio je komforni stan od 147 kvadrata na drugom spratu zgrade koju je gradila kompanija “Čelebić” u podgoričkom naselju Kruševac.

Prema katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, Mugoša se kao vlasnik ove nekretnine zvanično uknjižio 21. oktobra.

Prije nekoliko mjeseci, u jeku sudskog procesa koji se protiv njega vodi pred Višim sudom zbog optužbe da je oštetio gradsku kasu za 6,7 miliona eura u slučaju “Carine”, Mugoša je prodao luksuzni stan od 137 kvadrata u podgoričkom naselju Kruševac.

Njegova nova, veća nekretnina, čiji je vlasnik od oktobra, stotinjak metara je udaljena od nekadašnje.

Podaci Uprave za nekretnine pokazuju da je kompanija “Čelebić”, biznismena Tomislava Čelebića, upisala hipoteku na Mugošin stan dok ne izmiri kompletnu kupoprodajnu cijenu.

“Hipoteka u korist prodavca ‘Čelebić’ doo radi obezbjeđenja isplate preostalog dijela kupoprodajne cijene, u iznosu od 64.500 eura sa rokom dospjelosti najkasnije do 3. aprila 2020“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Građevinska kompanija “Čelebić”, dok je Podgoricom upravljao Mugoša, dobila je unosne poslove, a jedan od njih je izgradnja Tržnog centra “Bazar” u Bloku pet. Ovo javno-privatno partnerstvo je pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva, nakon što su Demokrate podnijele krivičnu prijavu.

Demokrate su tvrdile da je izgradnja “Bazara” bila na štetu glavnog grada i interesa građana, jer je glavni administrator Podgorice nezakonito oslobodio preduzeće “Čelebić” plaćanja oko 1,66 miliona eura po osnovu lokalne komunalne takse, koja je obvezniku utvrđena rješenjima Uprave lokalnih javnih prihoda.

Mugoša u izvještaju o imovini i prihodima, dostavljenom Agenciji za antikorupciju, tvrdi da živi od 760 eura penzije, te da je vlasnik, sad već prodatog, stana od 137 metara kvadratnih. Precizirao je da je taj stan stekao kupovinom. Za ostalu nepokretnu imovinu - kuću od 101 kvadratni metar, pomoćni objekat od 30, garažu od 35 metara kvadratnih i malo više od 15.000 metara kvadratnih zemljišta, tvrdi da je naslijedio.

Vlasnik je vozila marke BMW iz 2015, koji je kupio uz pomoć kredita.

Ovaj nekad visoki funkcioner vladajućeg DPS-a, nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Za razliku od oca koji kupuje nekretnine, njegovi sinovi su u proteklih par godina prodali nepokrertnosti. Marko Mugoša, kako su „Vijesti“ objavile, zaključio je ugovor o prodaji poslovnog prostora od 73 kvadrata u zgradi “Zetagradnja” u Podgorici.

Marko i njegov brat Miljan, prodali su najprije poslovne prostore od po 82 kvadrata na prvom spratu poslovno-stambenog kompleksa “Vektra” u Podgorici, koje su godinama rentirali.

Nakon toga Marko je nastavio prodaju, pa je to učinio i sa luksuznim stanom od 217 kvadrata na šestom spratu poslovno-stambenog kompleksa “Cijevna komerc”, preko puta zgrade Radio-televizije Crne Gore u Podgorici.

Sad mu je komšija Milutin Simović

Mugoša i u novoj zgradi ima interesantan komšiluk.

Dok su mu u “staroj zgradi” komšije bili advokatica Ana Đukanović, nekadašnji lider SDP Ranko Krivokapić, biznismeni Dušan Ban i Samih Saviris, sada su mu najbliži poznati susjedi potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, kao i fudbaler Stefan Savić.

Simović, kako piše u katastarskoj evideniciji, uknjižio je 10. oktobra na svoje ime trosoban stan od 150 kvadrata u prizemlju zgrade. On je ovu trgovinu Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio prošle godine. Simović kredit od 120.000 eura otplaćuje od kraja 2017. godine, u ratama od 855 eura.

Kompanija “Čelebić” je i na njegov stan, 17. oktobra, upisala hipoteku, kako se navodi, “radi obezbjeđenja isplate preostalog dijela kupoprodajne cijene u iznosu od 32.000 eura sa rokom dospjelosti 3. novembra 2020”.

Bonus video: