Situacija stabilna, voda se povlači

U Broćancu je dio kuća pod vodom do krova, a tri porodice Nikolića prije nekoliko dana evakuisali su pripadnici nikšićke Službe zaštite i spasavanja i Direktorata za vanredne situacije
3480 pregleda 1 komentar(a)
Broćanac juče, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Broćanac juče, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.11.2019. 19:01h

Iako je u subotu veče u Nikšiću padala jaka kiša prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja, Veselina Gardaševića, situacija je stabilna.

„U Broćancu, gdje je bilo najkritičnije, voda se malo povukla i nadam se, ako ne bude obilnijih padavina, da će se voda povući u narednih nekoliko dana. Naše ekipe su stalno na terenu, situacija je pod kontrolom, i juče nijesmo imali pozive građana, tako da se nadamo da će situacija stabilizovati“, kazao je Gardašević.

Spasioc Dragutin Vujović, koji je i danas sa ekipom obišao Broćanac, kazao je da je nivo vode niži za oko 40 centimetara.

Prema riječima Vladana Burića, iz Direktorata za vanredne situacije, u blagom porastu je nivo vode u Riđanima.

"Pratimo situaciju i za sada niko nije ugrožen. Mi smo i dalje tu, u pripravnosti, spremni za intervenciju i pružanje pomoći Službi zaštite i spasavanja i ugroženom stanovništvu“, poručio je Burić.

Prethodnih dana pripadnici Službe zaštite i Direktorata za vanredne situacije su evakuisali osam osoba iz Broćanca, gdje su tri kuće poplavljene, dok je voda „zarobila“ još tri porodice u pomenutom naselju, koje su odsjećene od svijeta. Ugroženom stanovništvu su pomogli da evakuišu stoku i iz kuće iznesu dio pokućstva, kao i da onima koji su „odsiječeni od svijeta“ dopreme hranu za stoku. U Srnom dolu, ispod Pustog Lisca, poplavljene su dvije kuće i imanja, a prema riječima predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, 47 objekata je bilo zahvaćeno vodom.

“Voda u Srnom dolu se povukla za sedam-osam metara i više ni jedna kuća nije poplavljena, ali je unutra sve uništeno”, kazali su “Vijestima” sagovornici koji su obišli pomenutu lokaciju.

Proteklih dana obilne padavine i podizanje nivoa rijeke Zete donijele su brojne probleme mještanima više naselja nikšićke opštine.

Bonus video: