USTUPAJU VLADI KASARNU

Veliki logor „prebijaju” za komunalije

Opština će, potvrđeno je “Vijestima” u lokalnoj upravi, biti u obavezi da oslobodi plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta ukoliko se na lokaciji mali logor bude gradila bolnica i stanovi za zaposlene u policiji, vojsci, zdravstvu, prosvjeti, sudstvu i tužilaštvu i drugim dražvnim organima
2330 pregleda 0 komentar(a)
Unutrašnjost nekadašnje kasarne, Foto: Goran Malidžan
Unutrašnjost nekadašnje kasarne, Foto: Goran Malidžan

Vlada će ustupiti Opštini Pljevlja više lokacija koje su bile u sastavu nekadašnje kasarne “Vladimir Knežević Volođa” u tom gradu.

Ukupna površina zemljišta na tim lokacija, poznatijim pod nazivom Veliki logor, iznosi 21,6 hektara.

Iz Opštine su “Vijestima” saopštili da su Ministarstvu finansija već podnijeli zahtjev za prenos prava raspolaganja na nepokretnostima u okviru Velikog logora i da su dogovoreni uslovi pod kojima će to biti urađeno.

Kada Vlada donese tu odluku, Opština će postati vlasnik Velikog logora, lokacije vojnih garaža, u kojoj je sada smještena mehanizacija lokalnih puteva.

Opština će, potvrđeno je “Vijestima” u lokalnoj upravi, biti u obavezi da oslobodi plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta ukoliko se na lokaciji mali logor bude gradila bolnica i stanovi za zaposlene u policiji, vojsci, zdravstvu, prosvjeti, sudstvu i tužilaštvu i drugim dražvnim organima. U Opštini Pljevlja su kazali da je vrijednost lokacije Veliki logor značajno veća od od one koju bi Opština od investitora mogla da naplati po osnovu naknade za komunalno opremanje.

Vojska planira da zadrži dio kasarne s obzirom da je u Pljevljima stacionirana Druga pješadijska četa, koja bi sljedeće godine trebalo da dobije značajna sredstva za modernizaciju.

Oština je prije desetak godina jedan od objekata nekadašnje kasarne renovirala i opremila za smještaj isturenog odjeljenja Mašinskog fakulteta iz Podgorice.

U adaptaciju te zgrade, Opština Pljevlja, dok je na njenom čelu bio Filip Vuković, utrošila je oko milion i po eura, iako zgrada nije u njenom vlasništvu.

Nakon osam godina postojanja, istureno odjeljenje prestalo je s radom u septembru 2016. godine, a dvanaest studenata treće i četvrte godine nastavilo je školovanje u Podgorici. Opština se na takav korak opredjelila jer dalje funkcionisanje akademskih studija nije bilo isplativo zbog velikih troškova koje je snosila lokalna uprava.

Trenutno se u dijelu prostora u Akademskog centru smještena RTV Pljevlja, nakon što su u požaru u maju prošle godine izgorjele prostorije tog medija u centru grada. Zgrada nekadašnjeg Studenskog kluba u blizini Akademskog centra, preuređena je u vrtić.

Detaljnim planom na prostoru Velikog logora planirana je izgradnja poslovnih i stambenih objekata spratnosti pet plus dva. Na prostoru koji bi pripao Opštini nalazi se i dekorativno jezero, koje je izgrađeno za vrijeme Austrougarske.

Preporučujemo za Vas