Zbog septičke jame u Nikoljcu strahuju i za djecu

“Čudno je da toliko vremena kanalizacija, kao i svima drugima, nije sprovedena do Lima, ili negdje drugo i da se jama zatvori"
1207 pregleda 2 komentar(a)
Jamu nema ko da zatvori: Stanari ispred zgrade, Foto: Jadranka Ćetković
Jamu nema ko da zatvori: Stanari ispred zgrade, Foto: Jadranka Ćetković

Septička jama u Dubrovačkoj ulici u Nikoljcu, koja je dijelom otvorena, više decenija ugrožava stanovnike tog bjelopoljskog gradskog naselja. Građani tog dijela grada, između zgrada nekadašnje “Bjelasice” i radničkih baraka kažu da ne mogu da izađu na terase niti da otvore prozore od smrada, tvrde da im prijeti zaraza i da jama predstavlja veliku opasnost, a naročito djecu.

Dragan Krgović je kazao da je septička jama betonske površine šest sa osam metara kvadratnih, ali da niko ne zna njenu stvarnu veličinu, naročito ne dubinu.

“Prijeti zaraza, a najgore je ljeti, kada se tu stvore ogromne količine mušica i komaraca”, kazao je Krgović, dodajući da ukoliko bi se desilo da neko upadne u jamu, ne bi postojala nikakva mogućnost da se spasi.

Njegova komšinica Marina Radović kaže da najviše strahuju za djecu.

“Čudno je da toliko vremena kanalizacija, kao i svima drugima, nije sprovedena do Lima, ili negdje drugo i da se jama zatvori. Najgore stanje u ovom dijelu grada je poslije kiša. Ako ne stignu ovi iz Komunalnog da očiste, šaht preliva i ide po našim šupama i dvorištu”, kazala je Radović.

Nusret Sijarić je kazao da u tom dijelu grada živi veliki broj porodica i da, kada su velike vrućine, niko ne može da otvori prozor. Nikoljčani kažu da su se zbog ovog problema obraćali Komunalnoj policiji, Vodovodu i Opštini, ali da reakcija nije bilo. Iz Komunalne policije nisu odgovarali na telefonske pozive niti na pitanja upućena putem mejla, dok su iz Vodovoda “Bistrica” saopštili da je taj problem u nadležnosti Opštine.

Iz Opštine kažu da je zakonom o svojinsko-pravnim odnosima propisano da na urbanističkoj parceli, na kojoj je stambena zgrada izgrađena, vlasnici posebnih djelova imaju zajedničku svojinu. “Iz navedene norme proizlazi da je kanalizaciona šahta, bez obzira na upisano stanje u katastraskoj evidenciji, po samom zakonu zajednička svojina etažnih vlasnika stambenih zgrada, čijim potrebama i služi. S obzirom na to da su etažni vlasnici navedenih zgrada i korisnici kanalizacione šahte, koja se nalazi na urbanističkoj parceli koja je takođe njihova zajednička svojina, ostaje da isti i jedini nosioci obaveze da kanalizacionu šahtu održavaju ispravnom sanitarno-tehničkom stanju”, navodi se u odgovoru Opštine.

Nismo znali za problem, ali biće zatvorena

Inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove su kazali da su po prvi put obaviješteni o ovom problemu, ali da je nakon obilaska konstatovano “da se radi o kanalizacionoj šahti koja nije adekvatno obezbijeđena, nakon čega je inspektor sačinio zapisnik i naložio nadležnim opštinskim službama da saniraju šahtu, odnosno da je očiste i zatvore poklopcem u skladu sa propisima do nivoa sanacije postojećeg stanja, a radi sprečavanja daljih štetnih posljedica”. Podsjećaju da je uvidom u registar utvrđeno da etažni vlasnici zgrade nemaju formirane organe upravljanja u zgradi.

“Ako nijesu formirani organi upravljanja, etažni vlasnici su dužni da obezbijede obavljanje hitnih radova na posebnom ili zajedničkom dijelu zgrade i sredstava za obavljanje hitnih radova, srazmjerno učešću u neto površini svojih posebnih djelova svoje stambene zgrade u površini svih posebnih delova, prema stvarnim troškovima”, piše u odgovoru Opštine.

Bonus video: