Službenici ekspresno završili fakultete i napredovali

Beogradski privatni fakultet ima pogodnosti za studente u radnom odnosu, u šta se uvjerila i novinarka “Vijesti”, koja se predstavila kao potencijalni brucoš
1034 pregleda 11 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.04.2018. 19:06h

Sedmoro službenika Uprave za nekretnine napredovalo je u službi ili zadržalo radno mjesto nakon što su za kratko vrijeme dostavili diplome privatnog Fakulteta za ekonomiju i finansije “Nikola Tesla” Univerziteta Union u Beogradu.

Neki od službenika UZN, prema informacijama “Vijesti”, godinama su u toj upravi, a tek su nedavno dostavili dokaze o završenim fakultetima. Istovremeno, prema istim tvrdnjama, oni gotovo da nisu odsustvovali sa posla.

“Na navode oko Fakulteta “Nikola Tesla”, upućujemo Vas na resorno Ministarstvo prosvjete, a ujedno vas obavještavamo da mi kao Uprava ne vršimo kontrolu diploma već te poslove prilikom zasnivanja radnog odnosa vrši Uprava za kadrove”, saopštili su “Vijestima” iz Uprave na čijem je čelu Dragan Kovačević.

Na pitanja da li su službenici izostajali sa posla zbog studija, kako im se vodilo to odsustvo i da li su im zarade umanjivane, Kovačević je objasnio da “Uprava ima evidenciju o prisustvu službenika na radu zbog poštovanja radne discipline”.

Beogradski, privatni fakultet ima pogodnosti za studente u radnom odnosu, u šta se uvjerila se i novinarka “Vijesti”, koja se predstavila kao potencijalni brucoš, inače zaposlena u državnom organu u Podgorici.

Objašnjeno je da fakultet nema potrebne dozvole srbijanskih obrazovnih vlasti za onlajn praćenje predavanja, ali da i pored toga što prate bolonjski sistem, zaposleni studenti ne moraju prisustvovati predavanjima.

Upitani da li student mora cijeli ispitni rok provesti u Beogradu i pratiti datume ispita, iz Studentske službe ovog fakulteta su nam odgovorili da je “uz dogovor sa dekanom, moguće položiti ispite za par dana”.

“Vijesti” su ranije pisale o kadrovanju u Upravi za nekretnine, pa tako u tom organu rade glumica i osuđeni za pokušaj ubistva.

“Vijesti” su ranije pisale o kadrovanju u Upravi za nekretnine, pa tako u tom organu rade glumica i osuđeni za pokušaj ubistva

Oni su zaposleni na osnovu ugovora o djelu, a takvih u toj Upravi ima 123.

Iz tog organa “Vijestima” nijesu odgovorili na kojem je radnom mjestu angažovana Nina Vuković, već su saopštili da je “angažovana po osnovu ugovora o djelu i obavlja poslove za potrebe Uprave za nekretnine od 21. februara 2017”.

Na poziciji samostalnog savjetnika, takođe po osnovu ugovora o djelu, anažovan je i Mrđan Kovačević. Nekadašnji policijski inspektor, 2013. je osuđen za pokušaj ubistva kuma Aleksandra Spičanovića i nedozvoljeno držanje oružja, a u Upravi za nekretnine radi od aprila 2012. Kovačević je na Spičanovića pucao u oktobru 2012, u centru Podgorice.

Mrđan nije jedini osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci koji radi u ovoj Upravi. Među zaposlenima je i bliski rođak supruge Dragana Kovačevića, osuđen za krivično djelo koje ne zastarijeva”, kazao je izvor “Vijesti”.

Iz Uprave su potvrdili da je Mrđan Kovačević angažovan po osnovu ugovora o djelu “na poziciji samostalni savjetnik”.

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, za mjesto koje pokriva Mrđan Kovačević morao je biti raspisan konkurs preko Uprave za kadrove, jer se radi o “kadru ekspertskog nivoa”.

Uprava za kadrove vrši provjeru ispunjenosti uslova za rad u državnoj službi, a ima uvid i u kaznene evidencije. Iz Uprave za kadrove su “Vijestima” nezvanično objasnili da Kovačević ne bi mogao da prođe na oglasu za poziciju samostalnog savjetnika jer bi morao da dostavi dokaz - uvjerenje nadležnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak, odnosno da nije osuđivan za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Vukovićeva dobila ugovor o radu?

Glumica Nina Vuković, navodno angažovana na zahtjev Kovačevića u njegovoj službi za odnose sa javnošću, nedavno je umjesto ugovora o djelu dobila ugovor o radu.

Iz Uprave su saopštili da u Pravilniku o sistematizaciji tog organa nijesu predviđenu radna mjesta u Službi za odnose sa javnošću, jer ta radna mjesta po Uredbi pripadaju Ministarstvu finansija.

“Kada je u pitanju raspisivanje oglasa za radna mjesta navedeni poslovi pripadaju Ministarstvu finansija i isti se raspisuju na predlog ove Uprave, tako da su navodi u vezi sa Službom za odnose sa javnošću neistiniti jer ova Uprava nema sistematizovanu Službu za odnose sa javnošću, kao ni radna mjesta vezana za odnose sa javnošću”, odgovorili su iz Uprave na pitanja “Vijesti” da su dobili saglasnost MF-a za raspisivanje konkursa za poziciju službenika za odnose sa javnošću, a na kojoj je radila Vuković.

Bonus video: