Kolašinci neće kolektor, fekalije cijevima idu u rijeke

Uslovi u užem gradskom jezgru, kako kaže direktor Vodovoda i kanalizacije, dozvoljavaju da mnogo više korisnika bude priključeno na primarni gradski kolektor
1150 pregleda 2 komentar(a)
Fekalije idu u Kolašinsku rijeku, Foto: Dragana Šćepanović
Fekalije idu u Kolašinsku rijeku, Foto: Dragana Šćepanović

Svega 20 odsto individualnih i privrednih objekata u Kolašinu koristi primarni gradski kolektor, dok njih oko 80 odsto, prema podacima d.o.o. Vodovod i kanalizacija, i dalje koriste septičke jame.

Ukupan broj domaćinstava koji je priključen na taj sistem je samo 349, podaci su iz prošlogodišeg programa rada tog preduzeća. Slično stanje bilo je i prije sedam godina, kada su eksperti WYG interacional ocijenili da u tom gradu dominiraju septičke jame, te da je njihov broj između 1.300 i 1.500.

Uslovi u užem gradskom jezgru, kako kaže direktor Vodovoda i kanalizacije, dozvoljavaju da mnogo više korisnika bude priključeno na primarni gradski kolektor.

„Praktično kompletno uže gradsko jezgro obuhvaćeno je kolektorom. To je dio grada u kojem su i hoteli, škole, institucije.... No, i pored toga, svega 20 odsto je priključeno. Najviše je indivudualnih stambenih objekata sa septičkim jamama“, kazao je Bulatović.

Pojava da su septičke jame priključene na atmosfersku kanalizaciju, tvrdi on, primijećena je na nekoliko mjesta u gradu: naselju pored crkve, u ulicama Milivoja Bulatovića, Junaka Mojkovačke bitke, Boška Rašovića, u kojoj umjesto gradskog kolektora Kolašinci nerijetko koriste i vodotoke. Na taj način najugroženija je Kolašinska rijeka (Svinjača).

„Imamo informacije da se u Kolašinsku rijeku, počev od naselja Biočinoviće, pa kroz Selišta i Smajlagića Polje i grad, sve do njenog ušća u Taru, izlijevaju cijevi iz septičkih jama, pa čak i privrednih objekata. To su pitanja kojima treba da se bave vodoprivredne inspekcije, kao i Komunalna policija i koja nijesu u nadležnosti našeg preduzeća“, objašnjava Bulatović.

On smatra da i država i Opština što hitnije treba da se pozabave tom vrstom neodgovornosti Kolašinaca. Bez te reakcija, kaže Bulatović, „životna sredina i zdravlje građana biće narušeni u još većoj mjeri“.

Kolašinska kanalizaciona mreža završava u dva bazena (lagune) pored rijeke Tare, a taj grad je jedan od onih u kome još nije počela izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Lagune su formalno privremeno skladište otpadnih voda već 14 godina i udaljene su manje od 100 metara od rijeke.

Bonus video: