Prekini ćutnju: Stop nasilju nad ženama

Iz Misije su povodom obilježavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, pokrenuli kampanju u jugoistočnoj i istočnoj Evropi pod nazivom Prekini ćutnju, zasnovanu na rezultatima OEBS-ove Studije o dobrobiti i bezbjednosti žena, sprovedene prošle godine
822 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2019. 19:00h

Organizacija za evropsku saradnju i bezbjednost (OEBS) pokrenula je, u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, kampanju protiv nasilja nad ženama, pod nazivom Prekini ćutnju.

Kampanja, koju je podržala i Misija OEBS-a u Crrnoj Gori, zasnovana je na rezultatima Studije o dobrobiti i bezbjednosti žena, koju je ta međunarodna organizacija sprovela prošle godine.

Iz Misije su povodom obilježavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, pokrenuli kampanju u jugoistočnoj i istočnoj Evropi pod nazivom Prekini ćutnju, zasnovanu na rezultatima OEBS-ove Studije o dobrobiti i bezbjednosti žena, sprovedene prošle godine.

“OEBS-ova studija intervjuisala je više od 15 hiljada žena i obuhvatila Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Moldaviju i Ukrajinu. Istraživanje je sprovedeno i na Kosovu”, ističe se u saopštenju.

OEBS, Prekini ćutnju
Kampanja OEBS-a(Foto: OEBS)

Kako su naveli, u Crnoj Gori je u istraživanju učestvovalo više od 1,2 hiljade žena, gdje je anketom utvrđeno da su žene svih uzrasta i krajeva doživjele ili fizičko ili psihičko nasilje.

“Skoro svaka deseta anketirana žena kazala je da je od svoje 15. godine doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje od strane nekoga ko nije njihov partner, a skoro svaka peta žena doživjela je fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera”, kaže se u saopštenju.

OEBS, Prekini ćutnju
Kampanja OEBS-a(Foto: OEBS)

Podaci anketa, kako su dodali, pokazuju i da je psihološko nasilje od strane partnera od njih pet iskusilo više od dvije žene.

“Iako je većina žena upoznata sa postojanjem posebnih servisa za žene koje su pretrpjele nasilje, malo njih je pristupilo korišćenju takvih servisa ili prijavilo nasilje policiji. Sramota, ekonomska zavisnost, strah od odmazde počinioca i nepovjerenje u servise neke su od glavnih prepreka za prijavljivanje”, navodi se u saopštenju,

OEBS, Prekini ćutnju
Kampanja OEBS-a(Foto: OEBS)

Podaci iz istraživanja nijesu samo za političare i zakonodavce, već i za građane, institucije koje sprovode zakone i nevladine organizacije.

“Misija je posvećena radu sa Parlamentom, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i opštinama u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti i spremna je da nastavi takvu saradnju”, dodaje su u saopštenju.

Iz Misije su kazali da je važno podržati žene kojima je pomoć potrebna.

"Koristite telefonske linije - javite se i prekinite ćutnju. Pozovite 080 111 111", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: