URA PG: Kad unište Zetu i posjeku čemprese, sjete se “zaštite“

Podgorička URA podržala je donošenje Odluke i propratne Studije zaštite doline rijeke Zete, ali ukazuje da “takav dokument, bez konkretnih aktivnosti nadležnih organa, može ostati samo mrtvo slovo na papiru”
1018 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Zeta, Foto: URA
Rijeka Zeta, Foto: URA

Odluka o proglašenju doline rijeke Zete parkom prirode je najmanje što su naše opštine mogle uraditi u ovom trenutku, ali nakon njihovog višedecenijskog svjesnog i namjernog zagađivanja te rijeke, uništavanja ribljeg fonda i ugrožavanja prirode, takav potez liči na liječenje otvorenog preloma kosti hansaplastima, što vrijeđa zdrav razum i tjera na oprez, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA podržala je donošenje Odluke i propratne Studije zaštite doline rijeke Zete, ali ukazuje da “takav dokument, bez konkretnih aktivnosti nadležnih organa, može ostati samo mrtvo slovo na papiru”.

“Jer je njihova matrica uvijek ista, baš kao u slučaju barskih čempresa. Prvo sve unište, posjeku i devastiraju, a onda ga “štite” čim građani podignu glas. Nikada ni Zeta, ni barski čempresi ne bi bili “zaštićeni”, pa makar i na ovakav način, da se građani nisu pobunili. I to samo govori da identična sudbina čeka i rijeku Cijevnu, Njegošev park, Miločer, Sinjajevinu i svaki drugi prirodni resurs kojeg se oni dohvate, ukoliko se ne pobunimo i stanemo na put nepravdi”, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

URA podsjeća da je “zbog višedecenijskog devastatorskog odnosa DPS-a, pastrmka u rijeci Zeti desetkovana, dok je riblji fond rijeke Morače opustošen”.

“Nekada su građani našeg grada živjeli od Morače, dok ćete danas na svakih 20 kesa smeća ili drugog otpadnog materijala, naići na jednog skobalja. Ugrožavanjem rijeka, amnestiranjem neodgovornih pojedinaca ili njihovih kompanija koje su veliki zagađivači, svođenjem čitavog kanalizacionog sistema na jedan Kolektor iz 1976. godine i brojnim drugim aktivnostima koje je ova vlast sprovodila, stimulisala ili dozvoljavala, gotovo sve rijeke na području Podgorice i Danilovgrada su zagađene, a njihov ekosistem poremećen”, ukazali su u pokretu URA.

URA je još jednom istakla da je “smiješno da najveći zagađivači rijeke Zete, na teritoriji opštine Nikšić, ne učestvuju u navedenom projektu”.

“Ali je takođe apsurdno da novac od takse, koji će plaćati hidrocentrala “Perućica”, odlazi u državni budžet umjesto u lokalne budžete, u kojima bi se iskoristio isključivo za očuvanje rijeke. Zbog toga nas, a posebno imajući u vidu dosadašnju praksu Vlade i njihovo raspolaganje budžetom, ne bi čudilo da taj novac završi u nekim predizbornim fondovima ili sličnim aktivnostima, koji nemaju nikakve veze ni sa Zetom, ni sa životnom sredinom”, ukazali su u pokretu URA.

Bonus video: