Pribilović: Zadovoljstvo građana pruženim uslugama u CG poraslo najviše u regionu

„Trenutno se odvija više aktivnosti u Crnoj Gori, sa ciljem da se svi sistemi konsoliduju i omogući građanima i privredi da dobiju kvalitetnu i brzu uslugu od javne administracije i na taj način smanje biznis barijere“, kazala je Pribilović
702 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 29.11.2019. 18:21h

Crna Gora je lider u region ne samo kada je riječ o javnoj upravi, već i u mnogim drugim kategorijama, ocijenjeno je na sastanku ministarke javne uprave, Suzane Pribilović sa predstavnicima diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija.

Pribilović je sastanak organizovala povodom tri godine rada Ministarstva javne uprave (MJU).

Ona je istakla da je, uz podršku Vlade, MJU u protekle tri godine iniciralo i realizovalo brojne aktivnosti u pravcu unapređenja rada javne uprave i postizanja cilja da ona bude efikasna, ekonomična i transparentna.

Pribilović je, kako je saopšteno iz MJU, ocijenila da su, osnivanjem tog Vladinog resora 2016. godine, storeni uslovi da se proces reforme javne uprave intenzivira u Crnoj Gori.

„Trenutno se odvija više aktivnosti u Crnoj Gori, sa ciljem da se svi sistemi konsoliduju i omogući građanima i privredi da dobiju kvalitetnu i brzu uslugu od javne administracije i na taj način smanje biznis barijere“, kazala je Pribilović.

Ona je naglasila da je Vlada posvećena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave.

Kako je navela, u oblasti pružanja usluga, od 2016. do ove godine fokus je bio na unapređenju eUprave i kreiranju elektronskih usluga.

“Uspostavljen je jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka između državnih organa i organa državne uprave. MJU je pokrenulo uspostavljanje nacionalnog identifikacionog dokumenta u Crnoj Gori", kazala je Pribilović.

Ona je rekla da ostvareni napredak pokazuje da je zadovoljstvo građana pruženim uslugama u Crnoj Gori poraslo najviše u regionu.

“Ove godine je porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama na 66 odsto u odnosu na 2017. kada je procenat iznosio 42 odsto“, saopštila je Pribilović i poručila da će Vlada i MJU progresivno raditi na daljem unapređenju javne uprave.

Šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Herman Špic, saopštio je da je uspostavljanje MJU bio strateški odgovor crnogorske Vlade na potrebu intenziviranja procesa reforme javne uprave, stvaranjem sistema koji će građanima obezbijediti bržu, bolju i jeftiniju uslugu.

On je kazao da je Evropska komisija podržala reformu javne uprave u Crnoj Gori s programom od 15 miliona eura i dodatnih 11,8 miliona za reformu upravljanja javnim finansijama.

Prema riječima Špica, MJU sprovodi ne samo duboku transformaciju u odnosima s građanima i privredom, već i u strukturi i organizaciji javne uprave.

“Ključni rezultat je pomak sa zakonodavstva na implementaciju u pogledu ispunjavanja indikatora reforme javne uprave do stvarnog uticaja reforme na život građana“, kazao je Špic.

On je ocijenio da je u protekle tri godine pravni okvir u oblasti službeničkog sistema na centralnom i lokalnom nivou značajno poboljšan stvaranjem uslova za zapošljavanje i napredovanje u karijeri na temelju zasluga.

Kako je naveo, državna uprava je reorganizovana smanjenjem broja organa uprave i uspostavljanjem jasnih linija odgovornosti.

„Digitalna revolucija postala je prioritet te adminisatracije, koja prepoznaje potrebu radikalnih promjena svojih poslovnih procesa kao načina za podsticanje društvenog i ekonomskog razvoja“, rekao je Špic.

On je istakao da je Plan optimizacije usporio rast zaposlenosti u javnoj upravi, ali je ukazao i na nedostatke u sistemu koje je potrebno riješiti.

“Istovremeno, javna rasprava koja je u toku o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama ponovno je dokazala važnost transparentnosti i odgovornosti javne uprave”, kazao je Špic.

Direktor SIGMA-e, Gregor Virant, saopštio je da skoro svi indikatori pokazuju da je Crna Gora u mnogim kategorijama lider u region.

“Ne samo kada je riječ o javnoj upravi, već i šire, u smislu bruto domaćeg proizvoda, vladavine prava, unapređenja poslovnog ambijenta”, naveo je Virant.

On je ocijenio da je osnivanje MJU bio odličan potez i da je Vlada time pokazala kako je reforma javne uprave jedan od političkih prioriteta i fundamentalnih procesa proširenja EU.

„MJU je za tri godine ostvarilo mnogo. Postignut je veliki napredak u raznim oblastima, uspostavljen je jedan kvalitetni zakonodavni okvir u oblasti organizacije javne uprave na centralnom nivou, u tom smislu Crna Gora je bolja od mnogih država članica EU”, istakao je Virant.

Što se tiče preglednosti tipologije organa javne uprave, Virant je naveo da je ostvaren napredak u oblasti državne službe, zapošljavanja zasnovanog na zaslugama i uspostavljen kvalitetan mehanizam monitoringa i evaluacije reforme javne uprave.

On je ocijenio da je zadovoljsto građana pruženim uslugama u posljednjih nekoliko godina znatno poraslo, i da su SIGMA-ina mjerenja ove godine pokazala znatan napredak Crne Gore u odnosu na 2017, pogotovo u oblasti pružanja usluga.

Bonus video: