Šehović: Novi sistem praćenja talenata

Tema ovogodišnje konferencije je Motivacija učenika: Kako do uspjeha u školi i van nje?
4016 pregleda 7 komentar(a)
Šehović na "Teen T@lk" konferenciji, Foto: Luka Zeković
Šehović na "Teen T@lk" konferenciji, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.12.2019. 13:29h

Ministar Damir Šehović najavio je novi sistem praćenja talenata: ubrzo će nastavnici i škole direktno u informacioni sistem unositi informacije o talentima djece. To će, kako je najavljeno, biti odlična baza za njihovo dalje napredovanje, ali i kreiranje politika u obrazovanje.

On je to kazao tokom konferencije koju organizuje Biznis Akademija Vijesti uz programsku podršku Ministarstva prosvjete počela je još jedna Teen T@lk konferencija, a čija je tema Motivacija učenika: Kako do uspjeha u školi i van nje.

Šehović je kazao da je stav većine građana, ne samo u našoj zemlji već i u svijetu, na temu školstva, ne bi smio da se svede na stereotip da je riječ o birokratizovanom sistemu ukalupljivanja djece.

Anđela Mićanović, Damir Šehović
Sa konferencije "Teen T@lk": Mićanović, Šehović(Foto: Luka Zeković)

"I prije nego što sam postao ministar prosvjete vjerovao sam da je takav stav prema školi duboko nepravedan i da je to ustanova koja ima ogroman potencijal da usmjeri dijete. Lično znam neke od primjera kojima je nastavnik ili profesor promijenio u potpunosti životni put. Sad kao ministar, sam uvjeren u to", poručio je ministar prosvjete.

On se osvrnuo i na nedavno objavljene rezultate PISA istraživanja.

"I rezultati PISA istraživanja koje smo prije dva dana dobili, pokazali su upravo to: da djeca koja osjećaju pripadnost školi, a njih je preko 80 procenata, ostvaruju znatno drugačije rezultate od djece koja nemaju taj osjećaj pripadnosti, a samim tim su manje motivisana. Isto važi i za onu djecu koja imaju podsticaje i češće pohvale nastavnika".

Šehović je istakao da je zadatak nastavnika da pokrenu mehanizme kod učenika, da ih ohrabre.

On je istakao da je istraživanje pokazalo da djeca, koja osjećaju pripadnost školi, a kojih je preko 80 odsto, postižu bolje rezultate, od onih koji taj osjećaj nemaju.

Načelnica u Ministarstvu prosvjete Olivera Nikolić je istakla da je Fond za talente opravdao očekivanja, da je prošle godine prijavljeno bilo 1.200 kandidata, a ove godine više od duplo, odnosno 2.500.

Teen Talk 2019
Sa današnje konferencije(Foto: Luka Zeković)

Ona je pojasnila da je prošle godine oko 500 nagrada iz Fonda za talente nagrađeno, odnosno iz 23 Opštine u Crnoj Gori.

Direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović" Zoja Bojanić Lalović je istakla da moraju da se obezbjede uslovi, da bi mogli da ostvare svoje ciljeve, da konkurišu za Fond za talente.

Direktor Biznis Akademije Vijesti Brano Sudar kazao je da se već četiri godine bave temama, koje su bitne za razvoj djece.

Brano Sudar
Sudar(Foto: Luka Zeković)

Predstavnica mladih Anđela Mićanović je poručila mladima da ne idu utabanim stazama, već da prave svoje puteve. Ona je savjetovala mlade da odlaze u inostranstvo, stiču nova iskustva, poznanstva, ali da svoje znanje koriste u svojoj zemlji.

Učitelj Osnovne škole "Oktoih" Sava Kovačević kazao je da su učitelji modeli djeci, od kojih uče kako da se ponašaju, izgledaju.

"Učitelj motivator, je veoma važna i bitna stavka", istakao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je potrebno ostaviti slobodu djeci, da istraže šta im najviše odgovara.

Veoma je bitno, pojasnio je Kovačević, da učenici imaju cilj.

"Mnogo je bitno da se napiše šta je cilj, ne samo da se razmišlja o tome. Kada se stavi to na papiru, onda te taj papir stalno opominje", kazao je Kovačević.

Anđela Mićanović
Mićanović(Foto: Luka Zeković)

Učenica Gimnazije "Slobodan Škerović" Jana Radunović je savjetovala vršnjake da iskoriste mogućnost da izbruse svoj talenat.

Konferencija se organizuje u Sportskom kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: