Đaci se smrzavaju zbog dalekovoda

Na području MZ Potkrajci, gdje CEDIS mijenja dalekovod, nalazi se i više od 50 privatnih preduzeća
934 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici Mjesne zajednice Potkrajci, kod Bijelog Polja, uputili su apel CEDIS-u, protestujući protiv čestih isključenja struje koje se u tom naselju sprovodi zbog izgradnje dalekovoda “Gubavač”.

U dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, podsjećaju da je tokom ljeta, zbog radova na dalekovodu, počelo isključivanje jednom sedmično, za šta su, zbog ozbiljnosti projekta imali razumijevanje.

“Sada je promijenjena dinamika isključivanja, pa umjesto jednog imamo isključenja dva dana u nedjelji. Kako se u ovom području, gdje se mijenja dalekovod nalazi više škola kao i više od 50 privatnih preduzeća i nekoliko farmi smatramo da treba promijeniti dinamiku i organizaciju rada na ovom dalekovodu. Kada smo pomenuli škole, voljeli bismo da zamislite kako je učeniku da sjedi satima u klupi bez grijanja, i kako će bilo šta naučiti kada su časovi skraćeni na 30 minuta. Smatramo da sve to u hladnim danima direktno utiče na zdravlje naše djece i smatramo da su naša djeca diskriminisana zato što imaju dva dana nedjeljeno skraćene časove u odnosu na vršnjake iz drugih škola”, navodi se u dopisu koji je potpisao predsjednik MZ Dževad Omerović, koji je objavljen i na fejsbuk stranici te MZ.

Traže da CEDIS napravi drugačiju organizaciju rada na dalekovodu, zamjerke iznose i na račun izvođača radova.

“Obilaskom terena primijetili smo da radovi teku izuzetno sporo i da sami kvalitet rada nije na zadovoljavajućem nivou. Takođe, pored ovih nije mali broj neplaniranih isključenja koja se dešavaju zbog propusta koje pravi izvođač, kao i zbog vremenskih prilika. Takođe, mislimo da sama komunikacija između izvođača i CEDIS-a nije dobra, i nekada zbog najavljivanja izvođača da su završili radove za taj dan, mi čekamo noć i razmišljamo da li će električna energija biti isključena i da li ćemo zbog nekog propusta izvođača ostati cijelu noć bez nje”.

Nakon toga, kako je saopšteno, predstavnici CEDIS-a su nakon primljene žalbe organizovali sastanak sa podizvođačima i obećali smanjenje isključenja napajanja u narednom periodu.

U odgovoru “Vijestima”, CEDIS navodi da je za sedam projekata, među kojima su dalekovodi “Gubavač” i “Tomaševo”, samo za prvu godinu rekonstrukcije opredijeljeno 12,4 miliona eura.

“U sklopu projekta revitalizacije mreže, od jula ove godine se izvode radovi i na dalekovodu „Gubavač“ koji se prostire u dužini od oko 66 kilometara, čime će se znatno poboljšati kvalitet napajanja i smanjiti prekidi u isporuci električne energije za preko 2.700 domaćinstava. Cijena revitalizacije ovog dalekovoda iznosi oko 2,5 miliona eura. U okviru revitalizaciije dalekovoda “Gubavač” u planu je zamjena 817 od postojećih 927 stubova, kao i zamjena kompletnog užeta i remont 27 trafo-stanica. Do sada su zamijenjena 624 stuba, završeno je 30 odsto aktivnosti na zamjeni užeta i izvršen je remont deset trafo-stanica. Završetak radova je planiran za kraj januara sledeće godine”, kažu iz CEDIS-a.

Kada je riječ o prekidima u napajanju, neophodno je isključivanje kompletnog dalekovoda još četiri dana do kraja godine, o čemu je obaviještena i MZ.

“To će, u cilju minimiziranja negativnog uticaja na komfor naših korisnika, biti raspoređeno po nedjeljama. Dakle, do kraja godine svake sedmice po jednom će biti isključivan kompletan dalekovod u terminu od 7.30 do 17 sati“, navodi se u odgovoru i dodaje da će o svemu korisnici biti blagovremeno obaviješteni, a da će ostalim danim u sedmici isključivati samo manji broj korisnika, ne preko 16 časova.

Bonus video: