Medenica: Sudstvo aktivno u iskorjenjivanju trgovine ljudima

Medenica je naglasila da Vrhovni sud brižljivo prati primjenu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda
463 pregleda 2 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Crnogorsko sudstvo, prevencijom i represijom krivičnog djela trgovina ljudima, doprinosi iskorjenjivanju te anti-civilizacijske pojave, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ona je navela da se praznik ove godine obilježava u svjetlu borbe protiv trgovine ljudima, kao najstrašnijeg oblika kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Medenica je istakla da sudstvo aktivno doprinosi iskorjenjivanju te anti-civilizacijske pojave kroz određene aktivnosti u prevenciji i represiji krivičnog djela trgovina ljudima, koje je propisano Krivičnim zakonikom Crne Gore.

“U suzbijanju ovog oblika kriminaliteta i ostvarenju opštih ciljeva kojima težimo u demokratskom društvu, koje ne toleriše ropstvo, prinudni rad, prosjačenje djece, sklapanje nedozvoljenog braka seksualnu eksploataciju žena i djevojčica i druge vrste eksploatacija čovjeka, potrebna nam je jača saradnja između institucija i građana”, ocijenila je Medenica.

Ona je ukazala da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima usvojena prije 71 godinu, i da je u proteklih sedam decenija, ta krovna deklaracija postala matica svih međunarodnih instrumenata, kojima se štite ljudska prava i osnovne slobode.

Medenica je naglasila da Vrhovni sud, kao stožer ljudskih prava i osnovnih sloboda, uživajući svoj ustavni atribut najvišeg suda u državi, brižljivo prati primjenu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kako je dodala, sud prati i primjenju svih međunarodnih akata, kojima se dalje unapređuju postavljeni standardi u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Bonus video: