Nesagorijevajući duvan dimi bez problema

Ministarstvo zdravlja već 20 dana ćuti o tome da se novi duvanski proizvodi bez problema puše u kafićima. Uvoznici kreću u širu distribuciju novih cigareta
15039 pregleda 8 komentar(a)
Novi duvanski proizvodi registrovani, već ih ima na tržištu - Ilustracija, Foto: Screenshot
Novi duvanski proizvodi registrovani, već ih ima na tržištu - Ilustracija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.12.2019. 21:14h

Ministarstvo zdravlja, prilikom izrade Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, nije zabranilo pušenje nesagorijevajućih cigareta, zbog čega se ti proizvodi bez problema i kazni konzumiraju u restoranima i kafićima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je više puta da treba zaštititi građane od izloženosti emisijama novih duvanskih proizvoda koji rade na principu zagrijavanja, dok iz Ministarstva ni nakon 20 dana nijesu odgovorili da li će i kada zakonom zabraniti pušenje bezdimnih cigareta u radnim i javnim objektima.

Sa druge strane, kompanije koje se bave uvozom cigareta poručuju da su registrovali ove proizvode i da će krenuti u širu distribuciju bezdimnih cigareta.

“Mi pratimo trendove dešavanja u Evropi te smo i prije stupanja na snagu novog Zakona registrovali i počeli sa distribucijom nesagorijevajućeg duvana. Trenutno vršimo distribuciju u specijalizovanim kisoscima, ali uskoro krećemo i u širu distribuciju ovog proizvoda”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor kompanije Plus, Prokopije Perić.

On je kazao da je Zakon koji je jesenas stupio na snagu prilično rigorozan, čak od mnogih propisa u EU.

“Pušenje je štetno za zdravlje, ali ograničavanje slobode izbora građana takođe nije rješenje. Potpuno podržavam zabranu pušenja u svim javnim ustanovama, u koje svi građani moraju da idu da obavljaju zdravstvene, školske, administrativne ili bilo koje druge aktivnosti, ali ugostiteljski objekti su stvar izbora...”, kazao je on. Perić je istakao da je nesagorijevajući duvan jedina opcija koja aktivnim pušačima pruža mogućnost konzumiranja duvanskih proizvoda. On smatra da je “zaista racionalna odluka da se konzumacija nesagorijevajućeg duvana ne zabrani u zatvorenim objektima”.

Šefica SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović, prije usvajanja zakona upozorila je da može biti “dima” i bez vatre.

Ona je ukazala da je Naučni komitet o upotrebi duvana, kao savjetodavno tijelo Američke agencije za hranu i ljekove, po zahtjevu duvanske industrije razmatrao nivo rizika i štetnosti po zdravlje kao posljedicu pušenja nove generacije duvanskih proizvoda.

“Sa apsolutnom većinom glasova (bez ijednog glasa protiv) zaključeno je da nema naučnih dokaza da potpunim prelaskom sa cigareta na upotrebu novih duvanskih prozivoda može smanjiti rizik obolijevanja od bolesti povezanih sa duvanom”, istakla je Brajović tada.

Ministarstvo ne komentariše prodaju cigareta u kafićima

Iako je pušenje zabranjeno u svim ugostiteljskim objektima, pojedini barovi i restorani osim hrane i pića građanima prodaju cigarete. Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili kako to komentarišu. Perić smatra da je jedno zabrana konzumiranja cigareta, a drugo prodaja i da potrošači moraju imati mogućnost kupovine duvanskih proizvoda posebno kada je nedjelja za većinu maloprodajnih objekata neradna.

Bonus video: