Ada proširena za 30.000 kvadrata

Na desnom rukavcu Bojane potrebno čišćenje još oko 1.000 metara
3536 pregleda 5 komentar(a)
Ada Bojana ušće, Foto: MPR
Ada Bojana ušće, Foto: MPR

Plaža na Adi nasuta je pijeskom izvađenim sa ušća desnog rukavca Bojane, čime je poznato kupalište koje je u posljednjiih 20 godina bilo podložno erozionim procesima, prošireno za oko 30.000 kvadrata, piše u informaciji koju je usvojila Vlada.

Podsjeća se da je sredinom avgusta 2017, ušće desnog rukavca rijeke Bojane, djelovanjem nekoliko faktora, nakratko bilo zatvoreno.

„Pristupilo se interventnim radovima i istovremeno su pokrenute brojne aktivnosti za projektno i sistemsko rješavanje problema na duži rok. U skladu sa Projektom održavanja protočnosti desnog rukavca u junu 2018, počeli su radovi na uklanjanju materijala iz desnog rukavca rijeke Bojane. Do kraja te godine, izbagrovano je oko 170 hiljada kubika materijala i pročišćeno korito u dužini od oko 2 km, piše u usvojenom dokumentu. Dodaje se da je materijal deponovan na tri lokacije a Vlada je posebnim zaključkom obavezala Upravu za vode da pijesak proda zainteresovanim licima kako bi se došlo do sredstava neophodnih za dalju relaizaciju projekta”.

U informaciji se ističe da je dosadašnjim radovima pročišćeno korito desnog rukavca, da je materijal koji je izvađen iskorišćen na najbolji način za prehranjivanje plaže koja je erodirala te da je ponovo dobijen prostor koji je tokom vremena bio izgubljen.

Naglašava da je potrebno izvesti čišćenje desnog rukavca još u dužini još oko 1.000 metara, za šta je potrebno obezbijediti dodatna sredstva. „Budući da već postoje odobrena sredstva na kumulativnom kontu u Upravi javnih radova za ovu svrhu, potrebno je Zaključkom zadužiti Upravu javnih radova da izvrši prenos potrebnih sredstava u iznosu do 300.000 eura, po ispostavljenim situacijama Izvođača radova u skladu sa Ugovorom koji je potpisala Uprava za vode“, piše u informaciji.

Bonus video: