Radnici pljevaljske podružnice „Pogrebni poslovi“ stupili u štrajk

Rudkovodstvo je bilo primorano da angažuje dvojicu radnika iz drugih radnih jedinica, kako bi se obavila sahrana na gradskom groblju Ravni
457 pregleda 0 komentar(a)
Groblje Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Groblje Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti

Radnici pljevaljskog Komunalnog preduzeća koji rade u radnoj jedinici Pogrebne usluge danas su stupili u štrajk jer im rukovodstvo u ostavljenom roku nije isplatilo dvije zarade, od jedanaest koliko im se ukupno duguje.

Rudkovodstvo je bilo primorano da angažuje dvojicu radnika iz drugih radnih jedinica, kako bi se obavila sahrana na gradskom groblju Ravni.

Jedan od radnika Rajko Kotlaja kazao je da je u štrajku šest zaposlenih, koji rade na poslovima sahranjivanja, dok rukovodstvo tvrdi da njih četvorica protestuju, jer su dvojica radnika na bolovanju.

“Od njih četvorice trojica su potpisala da odbijaju da rade dok im se ne isplate dvije zarade, a jedan je odbio da to uradi”, saopšteno je iz Komunalnog preduzeća.

Kotlaja je kazao da je osim njega u štrajku i Ranko Bošković, Ranko Soković, Predrag Lacman, Jasmin Demirović i Radomir Spajić.

“Riješili smo da ne radimo uključujući i kopanje grobnih mjesta, po cijenu da nam uruče knjižice i prekinu radni odnos. Rukovodstvu smo ostavili bili rok do petka da nam isplate tri zarade od 11 koliko nam duguju. Pristali smo bili i na dvije zarade da nam isplate. S obzirom da nisu odgovorili na naš zahtjev, mi smo odlučili da stupimo u štrajk”, rekao je Kotlaja.

Radnicima Komunalnih usluga posljednja je isplaćena polovina zarade za januar, ove godine.

U izjavi za javnost rukovodstvo preduzeća ističe da će protiv radnika koji su odbili da rade biti pokrenuti disciplinski postupci, jer su odbili da rade, a rukovodstvu nisu najavili štrajk.

“Preduzeće u ovom trenutku ne može udovoljiti zahtjevu djela radnika i isplatiti im dvije zarade. Jedino što možemo u karatkom vremenu da uradimo je da isplatimo dugu polovine zarade za januar”, saopšteno je iz Uprave preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja.

Kotlaja kaže da su prije desetak dana obavjestili rukovodstvo preduzeća da će prekinuti rad ukoliko im ne isplati dio zaostalih zarada.

Tvrdi da je taj rok istakao u petak.

Vukadin Šljukić predsjednik sindikalne organizacije Komunalne usluge nedavno je izjavio da u tom preduzeću radi 55 radnika I da im je zbog neprimanja zarada ugrožena egzistencija. Šljukić je kazao da su radnici bili primorani da pokrenu sudske postupke, koje su dobili, zbog neprimjenjivanja kolektivnog ugovora prilikom obračuna ličnog dohotka zaposlenima.

Zaposlenima doprinosi nisu uplaćeni od juna 2016.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović nedavno je izjavio da su ukupni prihodi Komunalnih usluga projektovani do kraja godine 250.000 a da je ukupan dug preduzeća 1,8 miliona eura.

Štrajk zaposleni u Pogrebnim uslugama podržao je Građanski pokret URA.

“ U potpunosti podržavamo štrajk radnika pljevaljskih „Komunalnih usluga“, odnosno podružnice „Pogrebni poslovi“, kojima nisu isplaćene ni dvije, od zaostalih 11 zarada koliko im ta kompanija duguje. Takvo postupanje je posljedica neodgovorne ekonomske politike, kako Opštine Pljevlja, tako i samog preduzeća, koji godinama gomilaju bespotrebne troškove, kredite i dugove, a interesa građana Pljevalja i zaposlenih se sjete samo kada treba prikupljati glasove, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je istakla da je rukovodstvo kompanije “Komunalne usluge“ dužno da obezbijedi normalno funkcionisanje svoje područne jedinice “Pogrebne usluge“, kako građani ne bi trpjeli štetu zbog neodgovornog poslovanja rukovodstva tog pljevaljskog preduzeća.

Pljevaljska URA je ukazala i na niz negativnih parametara, koji pokazuju “na koji način je Opština godinama destabilizovala javne finansije i katastrofalnim upravljanjem gurala Pljevlja u propast“.

“Samo u posljednje tri godine, godišnji troškovi za zarade zaposlenih skočili su za čitavih 1,8 miliona eura, pa su današnja izdvajanja po tom osnovu - čak duplo veća nego 2016. godine. I umjesto da Opština racionalizuje svoju potrošnju, kako nalažu strateški planovi i praksa EU, ona sprovodi projekat masovnog partijskog zapošljavanja, a da poslije nije u stanju ni da isplati osnovne zarade svojim zaposlenim“, ukazali su u pljevaljskom pokretu URA.

Pljevaljska URA problematizuje i to što je Opština nagomilala velike dugove, tokom prethodnih godina, pa “samo u 2019. godini treba da plati čitavih 4,5 miliona eura za otplatu dijela duga“.

Bonus video: