Podgorička URA: Infrastruktura kod novih stambenih blokova neće moći da opsluži građane

“Struka se ne pita i ispunjavaju se želje investitora. Investitori tu nijesu krivi – krivi su Glavni grad Podgorica i MORT"
1030 pregleda 0 komentar(a)
Nikolić, Foto: URA
Nikolić, Foto: URA

Urbanisti iz Glavnog grada i Ministarstva razvoja i turizma koji su umjesto struci “poklonili” investitorskoj urbanizaciji mogu odmah zapaliti svoje diplome jer novi stambeni blokovi tj. njihova infrastruktura neće moći da opsluži građane, kazao je danas Predrag Nikolić iz podgoričke URA-e.

“U naredne dvije godine saobraćaj u Podgorici će postati noćna mora. Nema organizovanog javnog prevoza. Saobraćajna infrastruktura nije prilagođena blokovima koji su u izgradnji. Tri osnovne škole ne mogu da opsluže osnovno školovanje za djecu iz ovih novosagrađenih ili u izgradnji kvartova a takva je situacija i sa domovima zdravlja”,ističe Nikolić.

On ističe da se gradski blokovi prave sa sadržajima kao što je Blok V.

“Struka se ne pita i ispunjavaju se želje investitora. Investitori tu nijesu krivi – krivi su Glavni grad Podgorica i MORT. Za investitersku „urbanizaciju“ pod hitno treba tražiti odgovornost onih koji su dozvolili neodrživi koncept i bukvalno gušenje Podgorice”, ukazuje Nikolić.

On poručuje da se standardi u projektovanju moraju poštovati.

“A to znači standardni broj djece u grupi u vrtiću i standardan broj učenika u odjeljenju. Pa sve do urbanog planiranja što znači projektovane saobraćajnice za kvartove koji se grade. Stanovnici novih blokova pitajte MORT gdje će vam djeca ići u školu i koliko će vam vremena trebati da dođete do škole? zato URA traži moratorijum na sve DUP-ove koji su važeći i njihovu reviziju”, naglašava Nikolić.

Zaključuje da je Podgorica već sada postala Budva – sinonim za uništeni grad, kako je jedan od ministara MORT-a priznao.

Bonus video: