Sporne odluke (ni)su narušile ugled ASK-a

“Smatram da je ovaj izvještaj za nešto blažu nijansu bolji u odnosu na prethodni,” kazao je predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, poručujući da se moraju usredsrediti na negativne ocjene koje se “u jednom značajnoj mjeri ponavljaju”
890 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Antikorupcija.me
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Antikorupcija.me

Agenciji za sprečavanje korupcije se ne mogu spočitati da radi pod političkim uticajem ili selektivan pristup, poručili su njeni predstavnici na jučerašnjoj sjednici Savjeta Agencije na kojoj su razmatrane ocjene Evropske komisije o njenom radu.

Evrospka komisija je u prošlomjesečnom non paperu poručila da su, između ostalog, i dalje prisutni izazovi i kritike u vezi s nezavisnošću ASK-a, selektivni pristup i njene odluke.

“Smatram da je ovaj izvještaj za nešto blažu nijansu bolji u odnosu na prethodni,” kazao je predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, poručujući da se moraju usredsrediti na negativne ocjene koje se “u jednom značajnoj mjeri ponavljaju”.

“Nema konkretnih dokaza da je ova institucija radila pod nečijim političkim uticajem,” kazao je direktor Sreten Radonjić, dok je načelnica u dijelu za sprečavanje sukoba interesa Maja Karas Bošković negirala da postoji selektivnost.

Član Savjeta ASK Zlatko Vujović kazao je da je odluka u slučaju smijenjenog člana Savjeta RTCG Nikole Vukčevića “prilično nauršila poziciju Agencije”, a da je u slučaju smijenjene članice Savjeta ASK-a Vanje Ćalović Marković “imala političku dimenziju” i zasnivala se na “pogrešnom utvrđenom konfliktu interesa”.

“Kad postoji politički interes, veoma se sporo pokreću procedure, čeka se pritisak javnosti pa se tek onda reaguje i to naravno ostavlja utisak u javnosi od donosioca odluka da postoji politički uticaj. Da ne govorimo o ekspeditivnoti kada su u pitanju oni čije su, uslovno rečeno, pozicije u suprotnosti sa intersom vldajućih struktura onda se pokazuje dobro,” kazao je on.

Savjet ASK-a je pohvalio što je ASK objavio odluku o DPS-u u slučaju “Koverta”.

Bonus video: