Pljevlja: Štrajk najavilo i Komunalno preduzeće

Vemić je “Vijestima” kazala da zaposleni traže da im se do Nove godine isplate dvije zaostale zarade, a nakon toga jedna redovna i jedna zaostala plata
823 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg zbora radnika, Foto: Goran Malidžan
Sa jučerašnjeg zbora radnika, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.12.2019. 09:28h

Zaposleni u radnoj jedinici Pogrebne usluge Komunalnog preduzeća u Pljevljima, privremeno su juče prekinuli štrajk i nastavli da rade, nakon što su sa ostalim zaposlenim u preduzeću dogovorili nastavak sindikalnog djelovanja.

Na zboru radnika koji je održan ispred kapele na gradskom groblju Ravni dogovoreno je da zaposleni u Komunalnim uslugama stupe u štrajk najdalje u roku od pet dana, ukoliko rukovodstvo preduzeća ne udovolji njihovim zahtjevima. Odluku o stupanju u štrajk je potpisalo je 37 od ukupno 55 radnika, koliko ih je zaposleno u Komunalnim uslugama.

Za predsjednicu štrajkačkog odbora juče je izabrana Tijana Vemić, a za članove Rajko Kotlaja, Vesna Šljukić, Vladimir Klačar Radivoje Bujišić i Željko Popović.

Vemić je “Vijestima” kazala da zaposleni traže da im se do Nove godine isplate dvije zaostale zarade, a nakon toga jedna redovna i jedna zaostala plata.

Radnici traže da se u preduzeću izabere izvršni direktor, s obzirom na to da je to mjesto već duže upražnjeno. Vršilac dužnosti direktora Tanja Vučetić nedavno je podnijela ostavku.

Predsjednik sindikalne organizacije Komunalnih usluga Vukadin Šljukić kazao je da nakon što je donijeta odluka o štrajku teče rok od 24 sata kao štrajk upozorenja rukovodstvu firme.

„Poslije toga, štrajkački odbor sa poslodavcem određuje minimum procesa rada. Najkasnije za pet dana ukoliko ne bude udovoljeno našim zahtjevima radnici će stupiti u štrajk. Nakon što smo objasnili šestorici naših kolega da nisu ispoštovali proceduru oko najave štrajka, oni su prihvatili naš savjet i pridružili se nama. Od danas sve se radi u skladu sa Zakonom o štrajku“, rekao je Šljukić.

Rukovodstvo firme juče je najavilo pokretanje disciplinskog postupka protiv radnika koji su odbili da rade, a rukovodstvu nisu najavili štrajk u skladu sa Zakonom.

Bonus video: