MCP: Ministarstvo zamjenjuje teze i dezinformiše javnost, grubo su prekršili sve odredbe

"Mitropolija nije prihvatila uslovljavanje predstavnika Vlade da vodi dijalog isključivo o preporukama Venecijanske komisije već je, uz preporuke, tražila da se raspravlja i o ostalim članovima Predloga zakona, koji nisu u saglasnosti sa Ustavom, pravnim poretkom Crne Gore i zdravim razumom"
3097 pregleda 1 komentar(a)
Mitropolija crnogorsko-primorska, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska, Mitropolija crnogorsko-primorska
Mitropolija crnogorsko-primorska, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska, Mitropolija crnogorsko-primorska

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava po ko zna koji put, zamjenjuje teze i grubo dezinformiše javnost o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tvrdi da je dugo i pažljivo pripremalo Predloga zakona - onako kako to sugeriše EU.

"Navod Ministarstva da se je Predlog zakona pripreman pet godina nije tačan, jer je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine duže od četiri godine stajao u ormarima Ministarstva. Okrugli stolovi koje je prošle godine organizovalo Ministarstvo na razne teme nemaju nikakve veze sa dijalogom o konkretnim budućim zakonodavnim rešenjima. Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske nikada, tokom prethodnih godina, nije pozvan od strane Ministarstva na bilo kakvu stručnu raspravu ili dijalog o budućem zakonu", navodi se u saopštenju MCP.

Iz MCP su dodali da je tačan navod Ministarstva da "nema vjerske zajednice koja nije komentarisala Nacrt zakona", ali je izostao navod da Ministarstvo nikada nije odgovorilo na Primjedbe na 50 stranica koje je Mitropolija crnogorsko-primorska u septembru 2015. godine dostavila Ministarstvu u fazi javne rasprave.

Povezani članci

20. Decembar 2019.

Vlada o stavu EU: Razumijemo ih, tako smo i postupili

"Uostalom, najbolja potvrda naše tvrdnje se nalazi u obrazloženju Vlade uz Predlog zakona. Nikada ni mi kao podnosioci Primjedbi, a ni javnost, nismo obaviješteni o njihovom razmatranju. Na žalost, nikakvog dijaloga, a posebno ne inkluzivnog i institucionalnog dijaloga, nije bilo. Najvažnije obilježje tog imaginarnog procesa jeste da je Ministarstvo grubo prekršilo sve odredbe koje su se mogle prekršiti u dosadašnjem zakonodavnom postupku. Uostalom, neka navedu i javnosti pokažu dokument iz koga će se vidjeti ko je od pravnih eksperata i predstavnika civilnog sektora, mimo predstavnika Vlade, kao i crkava i vjerskih zajednica, učestvovao u pripremi Nacrta i Predloga zakona", piše u saopštenju MCP.

Iz MCP su saopštili i da je gruba neistina da je MCP odbila "dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije".

"Preporuke Venecijanske komisije su upućene Vladi koja ih je tražila, a ne Mitropoliji. Mitropolija nije prihvatila uslovljavanje predstavnika Vlade da vodi dijalog isključivo o preporukama Venecijanske komisije već je, uz preporuke, tražila da se raspravlja i o ostalim članovima Predloga zakona, koji nisu u saglasnosti sa Ustavom, pravnim poretkom Crne Gore i zdravim razumom. Predstavnici Vlade su odbili da o tome razgovoraju. Na sastanku od 26. novembra ove godine predstavnici Vlade nisu prezentovali nijednu odredbu Predloga zakona u koju su uključili preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije. Žalosno je što su predstavnici Vlade, kako su nam eksplicitno i više puta ponovili, ključne aspekte prava na slobodu vjeroispovijesti proglasili za politička pitanja za koja su nam rekli da se o njima uopšte ne može razgovarati. Predlog zakona, na žalost, uopšte nije usaglašen sa najvećim brojem od 36 najvažnijih preporuka Venecijanske komisije, a to ovih dana konstatuju i brojne međunarodne i ekspertske adrese", zaključili su iz MCP.

Bonus video: