VLADA DALA SAGLASNOST

Žrtve zemljotresa iz 1979. dobijaju spomenik u Ulcinju

Na spomeniku će biti uklesana imena građana Ulcinja koji su u zemljotresu izgubili život
2603 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ulcinj, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Vlada Crne Gore dala je saglasnost Opštini Ulcinj da u blizini Starog grada i skele podgine spomen-oblježje žrtvama zemljotresa iz 1979. godine.

Zakonom je propisano da se spomen-obilježje za značajan događaj ne može podići prije isteka roka od 50 godina od dana kada se zbio, osim izuzetno, uz prethodnu saglasnost Vlade, zbog čega se Opština Ulcinj obratila Ministarstvu kulture.

Ministarstvo je predložilo Vladi da da saglasnost „imajući u vidu da se podizanjem ovog spomen-obilježja na dostojanstven način odaje počast žrtvama, i podsjeća na solidarnost svih onih koji su pomogli ugroženima, i simbolično upozorava na razornost zemljotresa i značaj aseizmičkog projektovanja.

Ministarstvo je ocijenilo da ne postoji opasnost da se devalvira značaj ovog događaja u narednom periodu.

„Predložena lokacija spomenika će biti u blizini Starog grada i skele, s obzirom da je Stari grad Ulcinj bila najpogođenija zona, a vizuelno rješenje i oblik će se odrediti konkursom, po dobijanju saglasnosti na program podizanja“, navodi se u predlogu za davanje saglasnosti.

Na spomeniku će, kako se ističe, biti uklesana imena građana Ulcinja koji su u zemljotresu izgubili život.

Zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u sedam sati i 19 minuta, imao je jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, a u njemu je poginula 101 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno.

Potres se uglavnom osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Preporučujemo za Vas