Marković pustio u rad linearni akcelerator u Kliničkom centru

Direktor KC Jevto Eraković rekao je da je nabavka aparata još jedna potvrda da ta ustanova ima podršku Vlade i Markovića
3511 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2019. 18:53h

Premijer Duško Marković danas je svečano u Kliničkom centru (KC) pustio u rad novi linearni akcelerator, aparat za spoljašnje zračenje, vrijedan 2.170.000 eura.

Marković je kazao da nabavkom novog aparata prestaje potreba za slanjem pacijenata oboljelih od karcinoma na zračenje u inostrane klinike.

On je podsjetio da je prije tačno godinu u rad pustio linearni akcelerator vrijedan 2,5 miliona eura i da je tada rekao da će nabaviti još jedan, te da Klinika za onkologiju i radioterapiju sada raspolaže sa tri ovakva aparata.

Marković je kazao da je cilj da pacijenti ne duže od sedam dana konzilijarne odluke dobiju termin za započinjanje liječenja, istakavši da je karcinom vodeća bolest 21. vijeka od koje godišnje oboli oko 3000 stanovnika.

Premijer je rekao da je to podatak koji traži odlučan odgovor zdravstvenog sistema i države. Kazao je da je ulaganje u zdravstveni sistem pratila dodjela 108 specijalizacija i 35 užih specijalizacija, za koje Vlada godišnje izdvaja tri miliona eura.

Direktor KC Jevto Eraković rekao je da je nabavka aparata još jedna potvrda da ta ustanova ima podršku Vlade i Markovića.

On je ocijenio da ono što nudi Klinika za onkologiju može malo koja klinika u regionu, naglasivši da se u narednoj godini očekuju velike investicije u KC.

Bonus video: