Na plate trošite više i bruto i neto

Odgovor novinara “Vijesti” na reagovanje Opštine Tivat povodom teksta o povećanju plata funkcionerima
1216 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada SO Tivat, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Zgrada SO Tivat, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković

Javni funkcioneri i činovnici Opštine Tivat koje je pogodio moj tekst o novcu građana koji se troši na njihove plate, morali bi, prije onako emotivnog reagovanja na njega, imati u vidu ključnu činjenicu: i neto i bruto iznosi njihovih plata o kojima sam pisao, izmiruju se o trošku i iz džepa svih Tivćana, znanog kao Budžet Opštine. Podaci iz tog dokumenta jasno pokazuju ono što boli aktuelnu tivatsku administraciju- da ona košta građane „kao svetoga Petra kajgana“ i da ti troškovi (i bruto i neto) konstatntno rastu.

Npr. stavka „bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca“ za zaposlene u Opštini Tivat ove godine iznose 3.390.050 eura, dok je lani ta stavka bila 3.236.900 eura, 2018.godine 3.105.220 eura, a 2017. je iznosila „samo“ 2.892.143 eura. Znači, u nepune četiri godine troškovi za plate i doprinose mojim pisanjem “uvredjene i iznenadjene“ administracije gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), porasli su za „tričavih“ pola miliona eura.

Ako ćemo po neto iznosima, zarade tivatskih opštinara porasle su sa ukupno 1,63 miliona u 2017. na čak 2,008 miliona eura u ovoj godini. Biće da je i ta činjenica plod moje „neprofesionalnosti, neeetičnosti, zaslijepljenosti, neznanja“, a ne halapljivosti tivatskih opštinara...

Što se transpartentnosti u odnosima Opštine sa medijima tiče, zamolio bih odgovorne za PR u toj kući da se, prije nego što iznesu ovako krupnu neistinu, ipak potrude da npr. ja dobijem odgovore na set posljednjih, vrlo beningnih novinarskih pitanja koje sam im postavio, a ni do danas mi nisu odgovorili: ko je npr. odgovoran što njihovi graditelji kružnih tokova kidaju elektro i vodovodne instalacije, ko u ime Opštine sa njegog zvaničnog FB profila lajkuje sadržaje na stranici DPS-a, ko uporno već godinama odlučuje da svečani ručak za dan Opštine bude baš u hotelu čiji je vlasnik član Glavnog odbora DPS Hilmija Franca i gdje je raspisan tender na koji Franca stalno dobija taj posao.

Etalon istine, znan i kao Opština Tivat, u jednom je ipak u pravu -pogriješio sam kada sam naveo da je nesumnjivo uvećanje zarada njihovih funkcionera plod primjene „novih zakonskih rješenja o zaradama u javnom sektoru“. To je doista netačno jer je Ministarstvo finansija krajem 2018. odbilo da da saglasnost na predloge novih odluka o zaradama lokalnih funkcionera i činovnika Opštine Tivat, uz obrazloženje da tivatski opštinari „nijesu postupili u skladu sa datim instrukcijama, kao i da su predvidjeli dodatke na zaradu za sve zaposlene iz Grupe poslova D u različitom procentu”. Prevedeno, alavost tivatskih opštinara da sebi povećaju zarade i koeficijente bila je tada veća čak i od poslovične spremnosti Vlade da na taj način kupuje sigurne glasove u državnom aparatu.

Ipak, vrijedni opštinari su se snašli da dođu do više novca za svoj težak i ultraefikasan rad, pa su pribjegli raznoraznim manipulacijama sa primjenom originalnih odluka o zaradamaa a koje im omogućavaju da sebi isplaćuju razne stimulacije i “varijabile” u iznosu od 20 do 30 posto osnovne zarade, odnosno čak i do 50 posto proječne plate u Crnoj Gori, a koju primaju po tri mjeseca ili pola godine “za izuzetne rezultate i kvalitet rada zaposlenog”. Ako treba, možemo i o tome detaljno na primjeru konkretnih platnih lista nekih funkcionera Opštine Tivat čijem sam “ugledu” nanio štetu….

Siniša Luković, novinar ND Vijesti

Bonus video: