Lakušić: Put Bioče - Lijeva rijeka - Veruša sve opasniji za saobraćaj

"Mještani zahtijevaju od Ministarstva saobraćaja i gradske uprave da hitno preduzmu odgovarajuće mjere, kako bi ovaj putni pravac osposobili za iole normalno i bezbjedno odvijanje saobraćaja", navode iz DNP-a
4845 pregleda 1 komentar(a)
Put u Lijevoj rijeci, Foto: DNP
Put u Lijevoj rijeci, Foto: DNP
Ažurirano: 04.01.2020. 12:11h

Agonija mještana Lijeve Rijeke se nastavlja, jer teško mogu doći do svojih kuća, zbog lošeg održavanja regionalnog puta, na kojem se teško odvija saobraćaj, kazao je Zoran Lakušić, odbornik Demokratske narodne partije (DNP) u Skupštini Glavnog grada.

"Put je svakim danom je sve opasniji, zbog brojnih udarnih rupa i usled popuštanja potpornih zidova. Izuzetno je rizično njime prolaziti, pritom ugrožena je bezbjednost učesnika u saobraćaju. Teško je prohodan za putnička vozila, na pojedinim mjestima nema asfaltnog zastora, zbog intezivnog saobraćanja teretnih vozilate su učestali saobraćajni udesi i slijetanje vozila sa puta", naveo je Lakušić.

Navodi da preopterećenje nosivosti puta dovodi do razaranja asfaltne podloge i obrušavanja potpornih zidova: "Svuda su rupe, ulegnuća i veliki je rizik za sve učesnike u saobraćaju, to nijesu bilo kakva oštećenja, već rupe i krateri koji se nalaze svuda po kolovozu".

Put u Lijevoj rijeci
Put u Lijevoj rijeci(Foto: DNP)

Kako navodi Lakušić, put se ne održava od strane preduzeća “Crnagoraput”, niti od građevinskih kompanija koje grade autoput. Uništavaju ga teški kamioni i građevinske mašine, koji svojom težinom koja su iznad dozvoljenih, razaraju lošu kolovoznu konstrukciju.

"Mještani su nezadovoljni zbog neodržavanja regionalnog puta Bioče – Lijeva Rijeka, obraćali su se nadležnim insitucijama i par puta su blokirali odvijanje saobraćaj. Sve to nije dalo adekvatne rezultate, popravke puta su bile izuzetno lošeg kvaliteta. Izrežu se kocke gdje je rupa, napuni se pijeskom i prekrije betonom ili asfaltom, popravi se, a te “zakrpe” ubrzo propadnu. Rekonstrukcije se svode na popravke koje imaju za cilj kratkoročno osposobljavanje puta i na smanjivanje tenzija kod lokalnog stanovništva", ističe Lakušić.

Regionalni put Bioče – Lijeva Rijeka – Veruša, dodaje on, veoma je opasan i rizičan za saobraćaj, a da ne dođe do težih posledica, neophodno ga je što hitnije popraviti, kako bi se saobraćajne nezgode izbjegle. Poseban problem u održavanju puta predstavlja saobraćaj teških teretnih motornih vozila preko 40 tona i pri tom se ne preduzimaju odgovarajuće mjere u pravcu ograničavanja takvog saobraćaja, jer je put dimenzionisan za teretna vozila do sedam tona.

Saobraćaj u Lijevoj Rijeci
Saobraćaj u Lijevoj Rijeci(Foto: DNP)

"Mještani zahtijevaju od Ministarstva saobraćaja i gradske uprave da hitno preduzmu odgovarajuće mjere, kako bi ovaj putni pravac osposobili za iole normalno i bezbjedno odvijanje saobraćaja. Posebno u januaru mjesecu zbog boravka djece u Dječijem odmaralištu na Veruši. Takođe, put je veoma značajni alternativni pravac u slučaju zatvaranja magistralnog puta kroz kanjon Morače.", navodi se u saopštenju.

Kompanije koje izvode radove na autoputu moraju da saniraju, prošire i obezbijede bezbjedno odvijanje saobraćaja na ovom regionalnom putu. Dok gradska uprava treba da popravi lokalne puteve, koji se koriste za izgradnju autoputa, a koji su takođe uništeni i devastirani, za kretanje putničkih vozila, zaključuje se u saopštenju DNP-a.

Bonus video: