Kotor do kraja maja dobija "Bokaquarium"?

Pored edukativnog karaktera imaće važno mjesto u turističkoj ponudi opštine Kotor i cijele Crne Gore
4494 pregleda 1 komentar(a)
Kompjuterski prikaz Bokaquariuma, Foto: Ucg.ac.me
Kompjuterski prikaz Bokaquariuma, Foto: Ucg.ac.me

Crna Gora bi do kraja maja 2020. godine trebala da dobije prvi javni akvarijum u sklopu Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Kako je najavljeno, planirano je uređenje dijela obale ispred Instituta i budućeg "Bokaqauriuma", a kako će sve izgledati za sada je moguće vidjeti na kompjuterskim prikazima.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora Mirko Đurović potpisali su krajem decembra Sporazum o finansiranju uređenja dijela obale ispred budućeg javnog akvarijuma.

bokaquarium
Detalj budućeg Bokaquariuma(Foto: ucg.ac.me)

"U skladu sa Planom korišćenja sredstava, JP za upravljanje morskim dobrom opredjeliće ukupno 80.000 eura, koje će donirati iz dva dijela, odnosno po 40.000,00 € u 2019. i 2020. godini. Sporazumom je definisano da se ova sredstva namjene za izgradnju interaktivnog parka i uređenje dijela obale u okviru budućeg akvarijumskog kompleksa u dvorištu Instituta za biologiju mora" navodi se na web sajtu te institucije.

Nosilac cjelokupnog projekta je Institut za biologiju mora iz Kotora, a pored JP Morsko dobro, značajnu podršku je obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede i održivog razvoja i Ambasada Norveške u Crnoj Gori kao najveći donator.

Kako ističu učesnici u realizaciji projekta “Bokaquarium” će pored edukativnog karaktera imati važno mjesto u turističkoj ponudi opštine Kotor i cijele Crne Gore.

Bonus video: