Iz “partijskog” budžeta 33.000 za ugovorce u Kolašinu

Bulatović je prije nekoliko mjeseci odbio da odborničkom klubu Demokrata saopšti podatke o školskoj spremi i zaradama angažovanih po ugovoru o djelu, pravdajući se „zaštitom ličnih podataka"
1065 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Na angažovanje radnika po osnovu ugovora o djelu u opštini Kolašin ove godine planirano je da bude potrošeno više od 33.000 eura, dok je za devet mjeseci lani u tu svrhu dato više od 47.000 eura, što je više nego duplo u odnosu na planirani cjelogodišnji iznos.

Prema onome što je predsjednik Opštine Milosav Bulatović, kazao krajem ljeta, odgovorajući na odbornička pitanja, skoro trećina onih koji su tada obavljali poslove u kolašinskoj lokalnoj upravi bili su angažovani “prema nekoj vrsti ugovora”.

U lokalnoj opoziciji su više puta problematizovali te činjenice. Prema riječima odbornice SDP-a Željke Vuksanović, ugovor o djelu nije radno-pravni institut. Ona podsjeća da tu vrstu angažovanja ne prepoznaju zakoni o lokalnoj samoupravi i državnim službenicima. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, „lokalni službenik je lice koje je zasnovalo radni odnos u organu lokalne uprave, stručnoj službi i posebnoj službi za vršenje poslova kojima se ostvaruje Ustavom, zakonom i drugim propisima utvrđena nadležnost opštine“.

“Taj zakon zasnivanje radnog odnosa predviđa i za namještenike. Zbog toga”, ocjenjuje Vuksanovićeva, “lica angažovana po ugvorima o djelu ne mogu obavljati poslove iz nadležnosti lokalne uprave”. Sve što oni urade od tih poslova, tvrdi ona, ništavo je. Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta odbornica SDP-a tražila je od izvršne vlasti odgvore na pitanja sa koliko lica i koliko ukupno ugovora o djelu je zaključeno tokom 2019. godine i koliko je, po tom osnovu isplaćeno sredstava.

Praksa u kolašinskoj Opštini, od kada je na vlasti koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Grupe građana (GG) i Socijaldmokrata, bila je da se ugovorom o djelu angažuju oni za čije su zapošljavanje kasnije tražili i obično dobijali saglasnost Ministarstva finansija.

Bulatović je prije nekoliko mjeseci odbio da odborničkom klubu Demokrata saopšti podatke o školskoj spremi i zaradama angažovanih po ugovoru o djelu, pravdajući se „zaštitom ličnih podataka“.

„Iznos koji je predviđen za ugovore o djelu jasno pokazuje da je buđžet za ovu godinu partijski, rasipnički i predizborni. Uoči parlamentarnih izbora, ugovori o djelu koriste se po sistemu ‘štapa i šargarepe’. DPS, GG i SD će angažovati veliki broj onih koji rade po ugovoru o djelu, obećavajući im nakon izbora stalno zaposlenje. To je odavno poznata praksa DPS-a i koalicionih partnera“, tvrdi odbornik Demokrata Vladimir Martinović.

On podsjeća da je parlamentarna većina glasala protiv amandamana Demokrata, kojima su bile predviđeni besplatni udžbenici za sve osnovce i povećanje izdvajanja za stare. Za bruto zarade sa porezima i doprinosima za zaposlene u organima i službama lokalne uprave ove godine planirano je da se potroši 1,1 milion eura. To je za oko 150.000 eura više nego lani. Razlozi zbog kojeg je došlo do tog uvećanja su, kako piše u odluci o budžetu, „neophodnost zapošljavanja nedostajućeg broja izvršilaca na pozicijama ekspertskog kadra u gotovo svim potrošačkima jedinicama”.

„Tokom 2020. godine predviđeno je zapošljavanje određenog broja radnika na pozicijama koordinatora i savjetnika... Zarade zaposlenih u tekućem budžetu učestvuju sa 31,86 odsto. Broj trenutno zaposlenih u Opštini je 73, dok predviđeni broj izvršilaca prema važećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta iznosi 100“, piše u odluci o budžetu.

Bonus video: