"poziva se na mržnju i nasilje"

Ministarstvo kulture: Crna Gora izložena nezapamćenoj kampanji dezinformacija

Kao najdrastičnije primjere, u ministarstvu ističu navode da je policijski službenik fizički napao premijera, da je Crna Gora angažovala bezbjednosne službe Kosova...
5025 pregleda 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora suočena je sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija, koja je posljednjih sedmica kulminirala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, smatraju u Ministarstvu kulture.

Riječ je, kako vjeruju, o organizovanom i koordiniranom širenju neistinitih vijesti od "jednog broja medija iz zemlje i regiona", kojima se, smatraju u Ministarstvu kulture, poziva na vjersku i nacionalnu mržnju i nasilje u Crnoj Gori.

"Najdrastičniji primjeri podrazumijevaju neistinite vijesti poput one da je policijski službenik fizički napao predsjednika Vlade, da je Crna Gora angažovala bezbjednosne službe Kosova, da se planiraju upadi u vjerske objekte i njihovo otimanje, da su izvršeni napadi na državne objekte i brojne druge", navode iz ministarstva.

Dodaju da u toj, kako su je nazvali, kampanji dezinformacija, nisu pošteđena ni djeca.

"Podsjećamo na brutalan primjer kršenja dječjih prava i gotovo svih zakonskih i etičkih obaveza medijskog izvještavanja iz juna prošle godine, kada je jedan portal objavio neistinitu vijest da je učenica OŠ „Dragiša Ivanović“ vršila nasilje protiv učenika srpske nacionalnosti u toj školi. Danas smo opet suočeni sa objavama na društvenim mrežama u kojima su djeca grubo zloupotrijebljena u kampanji dezinformacija i širenja mržnje koja se vodi protiv Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture apeluje na sve medije u Crnoj Gori da, kako navode u tom Vladinom resoru, u skladu sa zakonskim obavezama i etičkim kodeksom novinara i novinarki Crne Gore, ne doprinose širenju ovakvih dezinformacija, već da izvještavaju isključivo na istinit način i da činjenice stavljaju u pravilan kontekst i onemoguće njihovu zloupotrebu.

"Takođe, građane molimo da prije dijeljenja objava na društvenim mrežama kritički sagledavaju sadržaj svake informacije i uzdrže se od objavljivanja i dijeljenja informacija koje mogu da uznemire druge građane, da izazovu vjersku ili nacionalnu mržnju i ugroze bezbjednost Crne Gore. Ovakve dezinformacije mogu ugroziti najveću vrijednost svih u Crnoj Gori, a to su mir i stabilnost", zaključuju u Ministarstvu kulture.

Preporučujemo za Vas