"DECENIJSKA NEBRIGA NADLEŽNIH"

Demokrate: Više od polovine građana direktno izloženo izuzetno zagađenom vazduhu

Aktuelno stanje se ne može pravdati isključivo klimatskim uslovima ili geografskim položajima pojedinih opština, poručuju iz Demokratske Crne Gore
2237 pregleda 3 komentar(a)
Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 19.01.2020. 15:58h

Više od polovine građana Crne Gore u pojedinim periodima godine direktno je izloženo izuzetno zagađenom vazduhu, a takvo stanje je izazvano decenijskom nebrigom nadležnih državnih organa, izostankom adekvatnih ulaganja, nemarom i podređivanjem opšteg interesa pojedinačnom, pa se ne može pravdati isključivo klimatskim uslovima ili geografskim položajima pojedinih opština u Crnoj Gori, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Koliko je DPS vlasti stalo do Crne Gore kao ekološke države, koliko se brinu za zdravlje građana i koliko razmišljaju o ispunjavanju uslova iz poglavlja 27, potvrđuje između ostalog i dramatično stanje kvaliteta vazduha u nekoliko opština. Ni sve prethodne Vlade koje je predvodio DPS nisu imale volje, znanja i spremnosti da se ovaj dugogodišnji problem počne rješavati. Zašto? Zarobljene institucije u kandžama korupcije, kriminala i interesa prve familije, nisu mogle odgovoriti potrebama građana i države. Zapravo investicije po mjeri DPS-a realizovane su zanemarivanjem opšteg interesa, a kada je potrebno i na štetu životne sredine i zdravlja građana. Za DPS je bilo važno da se milionski profiti Mila, Brana i Aca ne ugroze, pa makar se ugrozilo hiljade života. Tako su postepeno uzimali od naroda, od prirodnih resursa, od industrije, od svega po nešto, pa čak ni vazduh nisu zaobišli. Danas gledamo tužne slike devastiranih rječnih korita, uništenih šuma, zatrovanih rijeka i na žalost nedopustivo zagađenog vazduha", navodi se u saopštenju Demokrata.

Izvještaj o realizaciji mjera iz akcionog plana za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu koji je razmatrala Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici, jasno potvrđuje, kako navode Demokrate, da je učinak na planu kvaliteta vazduha na izuzetno niskom nivou.

"Od 24 mjere, realizovano je ukupno 12 mjera, od kojih ni jedna suštinski ne može dati pozitivne rezultate. Najznačajnije investicije i dalje nisu realizovane iako dio njih čeka i decenijama na realizaciju. Sve to ne smeta nadležnom ministarstvu da konstatuje kako se aktivnosti iz Akcionog plana realizuju na zadovoljavajućem nivou. Ako uzmemo u obzir potrebu hitnog preduzimanja mjera i aktivnosti Vlade Crne Gore u odnosu na to, rezulati su ravni nuli. Da je stanje zabrinjavajuće potvrđuju brojne studije i analize, među kojima i studija procjene uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije, a koja je obuhvatila Pljevlja, Podgoricu i Nikšić, više od 250 prijevremenih smrtnih slučajeva kao i niz drugih zdravstvenih posledica, direktno su povezani sa izlaganjem PM česticama u vazduhu, čije su koncentracije višestruko iznad dozvoljenih vrijednosti", stoji u saopštenju Demokrata.

Da Vlada u kontinuitetu ne realizuje mjere i planove, dodaju iz te partije, potvrđuju i direktne posljedice koje su izazvane nečinjenjem.

"Uz Pljevlja koja se nalaze u vrhu liste najzagađenijih gradova Evrope i Nikšić, Podgorica i Bijelo Polje suočavaju se sa veoma ozbiljnim problemima zagađenja vazduha i katastrofalnim prekoračenjima tzv. lebdećih čestica PM10 i PM2,5 čije koncentracije su u pojedinim periodima dana od 5 pa do 18 puta veće od dozvoljenih. Ako uzmemo u obzir broj stanovnika u ova četiri grada, lako je doći do zaključka da je oko 340.000 ili više od polovine građana Crne Gore u pojedinim periodima godine direktno izloženo izuzetno zagađenom vazduhu. Ovakvo stanje je izazvano decenijskom nebrigom nadležnih državnih organa, izostankom adekvatnih ulaganja, nemarom i podređivanjem opšteg interesa pojedinačnom, pa se ne može pravdati isključivo klimatskim uslovima ili geografskim položajima pojedinih opština u Crnoj Gori. Sa mnogobrojnih građanskih skupova u poslednjim godinama mogle su se čuti poruke “uzeli su nam sve, još nam je vazduh ostao”. Danas se može konstatovati da su čak i od vazduha uspjeli uzeti i zaraditi", zaključuje se u saopštenju Demokrata.