Mulić: Steći ćemo dragocjeno iskustvo u slučaju potrebe za reagovanjem

„Zemljotes ne možemo spriječiti, ne možemo ga ni predvidjeti, ali aktivnim odnosom i preventivnim mjerama možemo posljedice svesti na najveći mogući minimum. Direktorat za vanredne situacije, zajedno sa ostalim subjektima u sistemu zaštite i spasavanja će i dalje raditi na unaprijeđenju odgovora na zemljotres i na taj način davati doprinos većoj sigurnosti građana kada je u pitanju ovaj hazard“, poručio je Mulić, navodi se u saopštenju
1072 pregleda 1 komentar(a)
Štabna vježba, Foto: Opština HN
Štabna vježba, Foto: Opština HN

U Herceg Novom je danas otvorena međunarodna štabna vježba na temu reagovanja u slučaju zemljotresa, koja ima za cilj uvježbavanje procedura reagovanja, kao i provjeru funkcionalnosti opštinskog Plana za zaštitu i spasavanje od zemljotresa, koji je jedan od prvih dokumenata ovog tipa usvojenih u Crnoj Gori, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

"U dvodnevnoj vježbi u hotelu Palmon Bay učestvuju predstavnici Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, članovi opštinskog Tima za upravljanje vanrednim situacijama i predstavnici Opštine Herceg Novi, partneri iz Italije i Albanije, kao i pripadnici lokalnih službi zaštite i spasavanja i dobrovoljnih vatrogasnih društava", navodi se u saopštenju.

„Ova vježba ima veliki značaj jer ćemo uvježbavati procedure reagovanja u slučaju zemljotresa, provjeravati naše kapacitete i vjerujem poslije svega imati bolji, kvalitetniji i profesionalniji odgovor u slučaju da dođe do stvarne potrebe da reagujemo“, rekao je u uvodnom dijelu generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić a navodi se u saopštenju.

U saopštenju dodaju da se on zahvalio brojnim učesnicima, dodajući da, iako se radi o štabnoj vježbi, vjeruje da će ona biti dragocjeno iskustvo u slučaju potrebe za reagovanjem, kako u Herceg Novom tako i u drugim opštinama.

„Herceg Novi je grad u kome postoji veliki seizmički rizik, baš kao i na cijelom crnogorskom primorju. Ovo je opština koja ima izuzetan senzibilitet za sistem zaštite i spasavanja, afirmiše ga i odlično radi taj posao. Ovo je opština koja je među prvima uradila Plan zaštite od zemljotresa, uradila je planove zaštite od požara i poplava, a ovdje je i bila, kao možda nigdje u Crnoj Gori, ta dobrovoljnost kada su u pitanju dobrovoljna vatrogasna društva“, rekao je Mulić obrazlažući zašto je Herceg Novi izabran za domaćina ove štabne vježbe, saopšteno je iz Opštine.

Kako se navodi u saopštenju, Mulić smatra za važno što su učesnici i predstavnici iz Italije i Albanije, partneri na projektu “3 WATCH OUT” u okviru kojeg je vježba organizovana, jer, ako je rekao, zemljotres u Albaniji je pokazao da mehanizam za civilnu zaštitu Evropske unije odlično funkcioniše u ovakvim situacijama, a Crna Gora je bila dio međunarodne pomoći.

„Zemljotes ne možemo spriječiti, ne možemo ga ni predvidjeti, ali aktivnim odnosom i preventivnim mjerama možemo posljedice svesti na najveći mogući minimum. Direktorat za vanredne situacije, zajedno sa ostalim subjektima u sistemu zaštite i spasavanja će i dalje raditi na unaprijeđenju odgovora na zemljotres i na taj način davati doprinos većoj sigurnosti građana kada je u pitanju ovaj hazard“, poručio je Mulić, navodi se u saopštenju.

"Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da je od velikog značaja održavanje ovakve vježbe u Herceg Novom. On očekuje da će biti unaprijeđena komunikacija i koordinacija, te da će se svi značajni subjekti bliže upoznati sa procedurama aktiviranja svih nadležnih službi, traženja državne i međunarodne pomoći" dodaju u saopštenju.

2Uz to, kako je kazao, vjeruje da će ova vježba pokazati stepen funkcionalnosti opštinskog plana zaštite u slučaju zamljotresa, da li ga je i u kojim segmentima potrebno ažurirati, te da će dati smjernice za unaprijeđivanje prakse u ovoj oblasti", navode u saopštenju

„Opština Herceg Novi je lokalna uprava koja velike napore ulaže u jačanje sistema zaštite i spasavanja, te kontinuirano radi na opremanju i obuci vatrogasaca i spasilaca. Jedna smo od rijetkih lokalnih uprava u regionu koja je u protekle dvije godine formirala dva dobrovoljna vatrogasna društva – Bijela i Luštica, čime smo značajno unaprijedili zaštitu građana Herceg Novog i svih koji u našem gradu borave“, kazao je Katić, navodi se u saopštenju.

"On je kazao da Herceg Novi dobro pamti poslijedice stravičnog zemljotresa 1979. godine i u ovom gradu svako podrhtavanje tla izaziva strepnju, a nedavni zemljotresi u regionu još jednom su pokazali koliko je važno reagovanje lokalnih snaga u prvim trenucima nakon katastrofe", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

„Vjerujem da govorim u ime svih nas kad poželim da do vanrednih situacija nikada ne dođe. Ipak, svi mi kao odgovorni ljudi moramo biti spremni na najgore i uvježbani da koordinisano djelujemo u trenucima kada su naši koraci od presudnog značaja za spasavanje života i imovine“, poručio je Katić, saopšteno je iz Opštine.

Iz tog razloga, zaključio je Katić, Opština Herceg Novi će se uvijek rado odazvati na pozive da bude domaćin ovakvih vježbi, nastavljaće da ulaže u sistem zaštite i spasavanja, kao i da bude stabilan partner Direktoratu za vanredne situacije, službama u zemlji i inostranstvu, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju i da dvodnevna štabna vježba koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova dio je aktivnosti u okviru projekta “3 WATCH OUT” koji je finansiran u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje između Italije, Crne Gore i Albanije. Kako saopštavaju, cilj je testiranje i uvježbavanje procedura reagovanja u slučaju zemljotresa i razmjena iskustava, znanja, dobrih praksi i naučenih lekcija kada je u pitanju pripremljenost za odgovor na zemljotres.

Vodeći projektni partner je Odsjek za civilnu zaštitu Regije Pulja, a partneri su: Univerzitet u Bariju – Odsjek za poljoprivredu i životnu sredinu, Regionalni savjet Lezha-e, NVO “Istraživanje i saradnja” iz Italije, NVO "Parnerstvo za razvoj" iz Albanije i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore., zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: