Osjeća se vlaga i tuga za uništenim ognjištem

Darko Nikolić i njegova majka Radojka pokušavaju da život vrate u normalu u Broćancu nakon velikih novembarskih poplava
4717 pregleda 0 komentar(a)
Darko i Radojka Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Darko i Radojka Nikolić, Foto: Svetlana Mandić

U selu Broćanac, nadomak Nikšića, koje je najviše stradalo tokom novembarskih poplava, još nije sanirana šteta.

Kuće Nikolića u novembru su se našle pod vodom i dobar dio onoga što su decenijama stvarali uništeno je.

Tužno je tih novembarskih dana bilo na “ostrvu Nikolića“. Dva mjeseca nakon što se voda povukla, Darko Nikolić i njegova majka Radojka pokušavaju da život, koliko-toliko, vrate u normalu. Darkov stric Milorad i Radovan Delibašić iz Srnog dola, čije su kuće bile pod vodom, od lokalne uprave su početkom decembra dobili garsonjeru koju će moći da koriste sve dok se ne steknu uslovi da se vrate na rodna ognjišta.

“Evo mjesec od kada prečišćavamo i unosimo stvari. To što je valjalo - unijeli smo, to što nije - bacili smo. Teško mi je sve ovo palo. Na gornjem spratu smo sredili dnevnu sobu da se može sjesti i naložiti. Sobe nijesmo jer nemamo novca, a i ne možemo prije ljeta. A šta će biti ljetos ne znam“, kaže Radojka dok pokazuje donji sprat gdje su nekada uglavnom boravili, a sada je sve uništeno. Iako svakodnevno provjetrava kuću, vlaga se i dalje osjeća. A i tuga za uništenim ognjištem.

“Ne znam kada mi je bilo teže - kada sam iz kuće otišla zbog poplave, ili kada sam se vratila. Strah postoji da se ovo ponovo ne dogodi. Imanje je cijelo propalo. Sve što je bilo u ogradi, voda je odnijela“, kaže Radojka.

“Bilo je pomoći. Nešto su građani pomogli, od Ministarstva smo dobili tri hiljade eura, a od Opštine 550 eura. Opština je obećala da će do sredine marta pomoći da riješimo stambeno pitanje, pošto sa suprugom i djecom živim kao podstanar, dok se majka ovdje prije mjesec vratila. Vidjećemo“, kaže Darko.

Drago mi je što je stric Milorad koji živi sam dobio garsonjeru, a volio bi i da su njegova braća od strica, čija porodična kuća je takođe bila pod vodom, dobili značajniju pomoć. “Stric je dobio pomoć i od Ministarstva i od Opštine. Braći od stričeva Opština je dala 660 eura. Toliku pomoć dobili su ljudi za livade“.

Nikšićka komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda poslala je državnoj komisiji 59 zahtjeva za nadoknadu štete u iznosu od oko 73.105 eura.

“Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Vlade Crne Gore, kojom rukovodi ministarka Marija Vučinović, nakon razmatranja Izvještaja lokalne komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Opštine Nikšić, sredinom decembra 2019. godine, odobrila je pomoć (kao participaciju za ublažavanje nastalih posljedica kod ugroženih domaćinstava), te je za deset najugroženijih domaćinstava, isplatila 90 odsto od procijenjene štete pomoći u iznosu od 25.400 eura”, kazali su “Vijestima” iz kabineta ministarke Vučinović.

Među tih deset domaćinstava su i Milorad i Darko Nikolić.

Bonus video: