Poništena privremena mjera kojom je odlučeno da se Vukčević vrati u Savjet RTCG

74 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.02.2018. 19:36h

Vijeće Osnovnog suda u Nikšiću poništilo je privremenu mjeru tog organa da se reditelj Nikola Vukčević vrati u Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) do okončanja postupka.

Crnogorski parlament razriješio je 23. novembra prošle godine Vukčevića sa funkcije člana Savjeta RTCG

Osnovni sud u Nikšiću donio je 14. februara rješenje kojim je tada naložio da se Vukčević vrati na mjesto člana Savjeta RTCG u roku od osam dana.

Skupština Crne Gore izabrala je 15. februara profesora Univerziteta Donja Gorica (UDG) Ivana Jovetića za člana Savjeta RTCG kao zamjenu za Vukčevića uprkos privremenoj mjeri Osnovnog suda u Nikšiću da se Vukčević vrati u RTCG do okončanja sudskog procesa.

Vijeće je ocijenilo da se privremenom mjerom kao sredstvom obezbjedjenja potraživanja, u ovom slučaju zahtjeva tužioca za poništaj odluke, ne može ostvariti vraćanje tužioca na funkciju do pravosnažnog okončanja postupka.

"Tužbom se traži da se poništi Odluka o razrješenju, pa je pravno neprihvatljivo da se poništaj odluke obezbjedjuje vraćanjem tužioca na mjesto člana Savjeta, jer bi se na taj način privremena mjera stavila ispred samog potraživanja-zahtjeva tužbe, a ne sa ciljem obezbjedjenja i time prejudicirao krajnji ishod spora", navodi se u odluci suda.

Ističe se da je položaj Vukčevića određen mandatom, a da je njegov postupak imenovanja i razrješenja propisan Zakonom o nacionalnom javnom emiteru.

"Pa se vraćanje na mjesto člana Savjeta ne može odrediti sa trajanjem do pravosnažnog okončanja postupka, kako je to traženo predlogom za odredjivanje privremene mjere i odredjeno pobijanim rješenjem, niti mimo zakonske procedure kojom je jasno definisan postupak izbora, jer se članstvo u Savjetu ne može tretirati kao radno pravni odnos", navodi se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da vraćanja na funkciju na način odredjen osporenim rješenjem nema zakonskog utemeljenja, i da bi moglo dovesti do toga da se tajanje mandata mijenja odlukom suda o privremenoj mjeri, suda što je neprihvatljivo.

"Zakonom je propisana procedura izbora novog člana savjeta nakon razrješenja člana, pa je neprihvatljivo stanovište da sprovodjenje procedure izbora novog člana predstavlja opasnost da će se ostvarenje potraživanja tužioca osujetiti ili znatno otežati, jer se radi o sprovodjenju postupka imenovanja novog člana, koji je propisan i jasno definisan zakonom kao obaveza", navodi se u odluci.

Prethodno je i Osnovni sud u Podgorici ukinuo privremenu mjeru o vraćanju Gorana Đurovića u Savjet RTCG.

Bonus video: