Zanimljiv, ali “dokaz” sa greškom

“Rad se povlači jer u konačnoj verziji članka nije uvažena i eksplicitno navedena sugestija recenzenta da se radi o novom pristupu rješavanju problema, a ne o konačnom rješenju problema”, navodi se u obrazloženju uredništva
6762 pregleda 4 komentar(a)
Rmuš (desno), Foto: Privatna Arhiva
Rmuš (desno), Foto: Privatna Arhiva

Redakcija “Vojnotehničkog glasnika” povukla je rad Veselina Rmuša, za koji je profesor iz Berana tvrdio da predstavlja njegov dokaz kvadrature kruga, jednog od matematičkih problema koji su pažnju ljudi okupirali skoro 2.500 godina. Članak Rmuša “Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla” u tom glasniku objavljen je 2017. godine.

“Rad se povlači jer u konačnoj verziji članka nije uvažena i eksplicitno navedena sugestija recenzenta da se radi o novom pristupu rješavanju problema, a ne o konačnom rješenju problema”, navodi se u obrazloženju uredništva.

U tekstu recenzije podsjećaju da je odavno poznat dokaz da se problem ne može riješiti konačno puta primjenom šestara i lenjira, da su mnogi autori pokušavali da uvedu novi pristup, te da to isto radi i Rmuš.

Iako njegov pristup može biti zanimljiv – u eventualnoj upotrebi njegove metode u praksi, piše u obrazloženju, rad Rmuša sadrži dokazive greške “u nedopustivom prelasku na približnu vrijednost broja pi”, koju koristi kao tačnu, pritom ne uzimajući u obzir prirodu broja pi.

“Ovako gruba greška se provlači kroz cio rad, čime se čitaoci dovode u zabludu, a stvarni rezultat netačno interpretira”, piše u obrazloženju redakcije “Vojnotehničkog glasnika”. Rmušu je upućen poziv da opozvani rad, označen kao “revidirani rad”, ponovo objavi u izmijenjenom obliku.

Veselin Rmuš profesor je matematike iz Berana. Njegova kćerka Marina nedavno je medijima uputila saopštenje u kojem tvrdi da je njen otac na Međunarodnoj konferenciji primijenjene matematike i fizike na Univerzitetu Čuo u Tokiju “dokazao da je moguće konstrusati kvadraturu kruga” uz upotrebu samo lenjira i šestara. Tada je izvijestila i da je rad njenog oca u cjelosti objavljen u “Vojnotehničkom glasniku”.

Sagovornici “Vijesti”, međutim, ranije su kazali da je priča o tri klasična geometrijska problema, među kojima su, pored kvadrature kruga, i trisekcija ugla i udvostručavanje kocke - sa stanovišta matematičke nauke - završena prije 180 godina. Kazali su i da jedino što je Rmuš mogao da nađe postupak u kojem se dobija približan rezultat, odnosno približna vrijednost broja pi.

“To što on misli da je našao, to nije moguće. Mogao je da dođe do nekog finog postupka koji nas približava broju pi, ali nije svejedno da li će određena tačnost biti postignuta u pet ili u 125 zahvata lenjirom i šestarom. Mogao je da nađe postupak koji to obavlja u manjem broju koraka, ali ne može da nađe i onaj koji tačno dovodi do duži koja je jednaka broju pi. To šestarom i lenjirom nije moguće”, kazao je ranije profesor matematike dr Miodrag Perović.

Dr Đuro Stojanović, nakon što je pregledao sporni rad, ranije je kazao i da je Rmuš u navodnom rješenju problema kvadrature kruga napravio “elementarnu grešku”. “Autor je odlučio da prilikom dokazivanja jednostavno zaokruži i rezultat množenja i broj pi, kako bi se rezultat poklopio sa onim što je njemu potrebno”, kazao je on.

Bonus video: