Prvo 350.000 za opremu, pa sanacija depoa

Narodni muzej na Cetinju ulaže u arhivske ormare, regale i fiksne okvire za odlaganje eksponta
1001 pregleda 1 komentar(a)
Katastrofalno stanje u depou Narodnog muzeja u maju 2018. -, Foto: Luka Zeković
Katastrofalno stanje u depou Narodnog muzeja u maju 2018. -, Foto: Luka Zeković

Narodni muzej Crne Gore (NMCG) je, kako tvrde u upravi te ustanove kulture, sanirao stanje u depou, pa su zbog toga odlučili da im je sad neophodno da ulože u arhivske ormare, regale i fiksne okvire za odlaganje eksponta.To će, prema tenderu koji je u ime muzeja raspisala Uprava javnih radova, koštati 350.000 eura.

To je “Vijestima potvrdio i portparol Narodnog muzeja Ivan Mijanović, koji je kazao da je urađeno samo spoljno čišćenje kanala i hidroizolacija u okviru redovnog održavanja muzejske zgrade.

“Ali to nije trajno rješenje problema, predstoje ozbiljni radovi na sanaciji oštećenja. Voda se ne pojavljuje u depou, više ne držimo kofe”, kazao je Mijanović.

U dokumentaciji se navodi da je za potrebe NMCG neophodna nabavka pokretnih regala na elektro pogon raznih dimenzija, fiksnih okvira za slike, ormara za sitne predmete.

Iz NMCG je „Vijestima“ saopšteno da „kako uslovi u Centralnom depou dugo nijesu bili na zadovoljavajućem nivou, nova uprava je početkom 2019. izvršila određene radove, koji su podrazumijevali sanaciju hidroizolacije, nakon čega je problem prodiranja vode i vlaženja do potpune sanacije riješen“.

Saopšteno je i da je otvoreni postupak javne nabavke za opremanje Centralnog depoa sastavni dio projekta sanacije i modernizacije ove jedinice nacionalnog muzeja.

„Uporedo sa tim procesom, NMCG je u fazi pripreme projektne dokumentacije - konzervatorskog i glavnog projekta za adaptaciju depoa, koja podrazumijeva renoviranje prostora, nove instalacije, protivpožarni pod itd. Planiramo da Centralni depo uradimo po najsavremenijim muzeološkim standardima, a uporedo sa građevinskim radovima obezbijediće se nova oprema, čime će se njegov kapacitet uvećati za 80 odsto“, navode iz MNCG.

Kako su „Vijesti“ ranije pisale, stanje u depou NMCG je bilo katastrofalno - voda je kroz pukotine prodirala u prostorije sa eksponatima, čak i do elektroinstalacija, a vlažnost vazduha, prema mjernim instrumentima, držala se blizu “podnošljivih” 60 odsto.

To je potvrdila i bivša direktorica Narodnog muzeja Vjera Borozan, koja je na čelo ustanove došla sredinom 2017. godine, a smijenjena je u maju 2018, nekoliko dana nakon što je ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao da je nezadovoljan radom menadžmenta te institucije.

Nakon toga, na njeno mjesto Vlada je imenovala Anastaziju Miranović, nekadašnju direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Bonus video: